ГЕРБ обвини БСП в заговор за саботаж на изборите

Казусът със сложните за попълване протоколи с изборните резултати, който досега заниманваше само изборната администрация, внезапно се превърна в политически въпрос. Това стана след като управляващите от ГЕРБ директно обвиниха опозиционните политически сили, в частност БСП, че се опитват чрез представителите си в Централната избирателна комисия (ЦИК) да прокарат изборни книжа, които да объркат избирателните комисии при сумирането на резултатите и така да се компрометира вотът.

Конспирацията се захвана да опише лично вицепремиерът Томислав Дончев, който свика извънредна пресконференция в партийната централа. „Имаме един изкуствено усложнен изборен процес и аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно, или че е недоглеждане. Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, за да се генерира хаос, нетърпение и да се получи една чудесна среда за политически спекулации и коментари. Имаме предизборни заявки от партийни централи и от президентството, че изборният процес ще бъде компрометиран, непрозрачен, изкривен и т.н. „, обяви той. И допълни, че следващата седмица партията му ще обяви информация, с която разполага, за „опити за провокации на локално и на национално ниво в изборния ден.“

От думите му излезе, че противниците на ГЕРБ се опитват да хвърлят страната в криза. „Каква е целта от целия този комплекс от мерки? Първата цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Втората цел е създаването на дълбока констиуционна криза. Няма по-тежка криза от тази, при която имаме обявен резултат от изборния процес и една голяма част от гражданите не вярват, че това е резултатът. Това е голямата цел. В безсилието си да постигнат адекватен изборен резултат повече от една политически сили целят това – създаването на тежка конституционна криза“, драматично предрече Дончев.

Кои са заговорниците според ГЕРБ

За разлика от другите предизборни кампании, когато също са отправяли безадресни обвинения и предупреждения, че им готвят капани и скандали, този път хората на Бойко Борисов заговориха с конкретни имена. Образците на изборните протоколи са изготвени от ЦИК, а вътре в самата комисия с книжата се е занимавала работна група, оглавявана от Емил Войнов – избран за комисар от квотата на БСП.

Източник: Сега

Comments

comments