ГЕРБ излезе с нови конспирации за машинния вот

 

Атаката на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи и днес – отново с личното участие на лидера на партията Бойко Борисов. Миналата събота бившите управляващи разтресоха изборната подготовка, след като обявиха, че се готви измама чрез 228 машини, докарани в България, извън предназначените за изборите. А днес излязоха с конспиративни схеми, в които участвали вътрешни хора на политическите им противници в изборния процес, както и сценарий за двойни гласувания.

 

Конспирация 1

Първият заговор беше представен от кандидат-депутата Тома Биков на дъска, на която имаше грубо разчертана с маркер схема. Предназначението й беше да покаже онези 4-ма души, за които ГЕРБ отдавна настоява, че „отговарят практически за изборния процес”, без да са членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Биков спомена имената Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов.

Кирков беше представен като бивш служител на ИТ фирма, който преминал от голяма заплата в частния сектор към по-малка като съветник в ЦИК, където се занимава с т.нар. ключ на софтуера на машините за гласуване. А братът на Кирков, твърдят герберите, е преминал също от фирма към Държавна агенция „Електронно управление”, където се занимава със сертифицирането на ключа. „Единият брат произвежда ключа, а другият брат го одобрява. Тук въпросът е няма ли други семейства в тази държава, които да се включат в изборнrя процес ?!”, пробва да иронизира ситуацията Биков.

Четвъртото споменато име беше на Атанас Шарков – бивш съветник на служебния премиер Стефат Янев и на ексминистъра Асен Василев, както и сътрудник в ЦИК, а след това – участник в инициативния комитет, издигнал за кандидат-президент Лозан Панов. Пламен Желязков и Атанас Шарков, както и техни роднини, имат обща фирма, обяви Биков. „Всички квадратчета и стрелкички водят към Честните избори, в кавички, на г-н Румен Радев, които се правят от братството на почтените – това са двамата братя, единият прави ключа, а другият го проверява, и братството на съдружниците”, завърши кандидат-депутатът.

 

Конспирация 2

От партията на Бойко Борисов описаха и вариант, по който, според тях, избирателят може да гласува на два пъти. Това можело да стане по следния начин: избирателят натиска на машината бутона за гласуване на президентския вот; получава си разписката; след това обаче – умишлено или поради собствено невнимание, поисква да гласува и за депутати; получава нова карта, с която обаче избира да натисне този път бутона за гласуване и на двата вида избори; устройството му разпечатва още две бележки – за президент и за парламент; така накрая се оказва с общо три разписки, тоест, три подадени гласа – два за президент и един за парламент.

Целият този сценарий стъпва върху едно изречение от методическите указания, с които ЦИК инструктира секционните избирателни комисии за провеждането на машинното гласуване. Това изречение е следното: „Избирател, който е гласувал само в един вид избор и се е подписал в избирателния списък, няма право отново да гласува в другия вид избор.” Според герберите, ако гласоподавателят поиска нова карта, за да гласува и на друг вид избори, преди да се е подписал в списъка, може да получи такава.

Малко по-нагоре обаче в методическите указания е записано следното: „Избирателят поставя картата за гласуване в машината с чипа напред. От първоначалния екран чрез натискане избира дали ще гласува в двата вида избори или само в единия от двата.” Това показва, че от гласоподавателя се очаква предварително да е решил – дали ще участва и в двата вида избори или само в единия. От ЦИК предварително предупредиха, че софтуерът не позволява на избирателя да се върне назад, след като веднъж е направил избор с бутона в кой от вотовете ще гласува, и затова хората трябва да знаят в какво искат да гласуват, преди да стигнат до машината.

Борисов си противоречи

Борисов отново наблегна, че контролните разписки, разпечатвани от устройствата, трябва да се броят във всички секции. „Защо толкова ги е страх да се преброят контролните талончета? Знаете ли какъв е проблемът? Ако направят подобно нещо, от машината ще излезе, че са дали три листчета, а в протокола ще пише две. И като ги хванем така, ще се обжалва резултатът от машината. И съдът, като поиска да се разглоби, ще им хване цялата схема”, обясни Борисов от какво според него се страхуват опонентите му.

Бившият премиер намекна, че загубата на партията му на последните избори на 11 юли т.г. всъщност се дължала на манипулации с вота в чужбина. „В България преброиха 99.2 процента (от гласовете – бел.ред.) в рамките на ден, а 0.8 процента броиха три дни. И точно с тези 0.8 процента ни победиха – от чужбина. Ето там става работата – на тази схема”, посочи той към дъската. След което се сблъска с предното си заявление, че лъжите с машините ще лъснат в съда, като каза: „И дори да обжалваш в съда, нищо не може да стане, защото съдът няма хартиен носител. Ще му занесат една флашка и какво ще направи съдът? Така е измислено.”

Той попита отново за 228-те машини: „Защо са в този склад? Толкова няма складове в София! И както са за друга страна, що дирят при нашите машини за нашите избори в неделя?! … Уж са случайно там, но ги пазим с полицията!”

Той повтори тезата си, че „Демократична България” (ДБ) и служебното правителство работят задкулисно с ДПС. „Христо, като няма какво да каже – ГЕРБ и ДПС. Чакай бе, човек! Вие работихте с ДПС в последния парламент – актуализирахте с тях бюджета, дадохте им най-добрите комисии … Що си кривиш душата?”, обърна се задочно шефът на ГЕРБ към съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

 

А „Сиела Норма” отказа да се обяснява за скандала с машините

228-те машини, които дадоха повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да твърди, че се подготвя измама на предстоящите избори, са предназначени за собствени нужди на фирмата-доставчик „Сиела Норма” и тя няма намерение да се обяснява за тях. Така може да се обобщи позицията по въпроса на изпълнителния директор на компанията Веселин Тодоров.

Изказването му беше провокирано от искането на Централната избирателна комисия (ЦИК) въпросните машини да бъдат запечатани в склада на „Карго Партнер”, където се съхраняват. Устройствата ще бъдат върнати на „Сиела Норма” след евентуалния втори тур на президентските избори, който може да се проведе на 21 ноември. Това разпореждане на ЦИК провокира фирмата да се оплаче в прокуратурата от изборните комисари. Сигналът й, на свой ред, стана повод за задочно пререкание между държавното обвинение и МВР, което е натоварено с охраната на склада и трябваше да изпълни искането на ЦИК.

„Тези 228 машини са предназначени за собствени нужди на „Сиела Норма“. Не дължим обяснение за тях. ЦИК превиши правомощията си, затова сме подали сигнал до прокуратурата”, обясни Тодоров в интервю пред Нова ТВ. „Сигналът ни е срещу председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада. Разпореждането (на Нейкова – бел.ред.) не е изпълнено, а машините са разтоварени извън него и се охраняват отделно“, допълни той.

Фирмата на Тодоров оспорва заповедта на Нейкова в столичния административен съд. По думите му, целта не е някой да бъде осъден, а машините да бъдат освободени, защото са частна собственост на производителя „Смартматик“.

Шефът на „Сиела Норма“ категорично отрече, че съществува възможност за манипулация на вота. „С инвестиция от няколко милиарда лева и ангажирането на няколко хиляди души вероятно може да се манипулират машините. Ако разполагате с ключа за софтуера, може да обиколите всички 12 000 машини и да ги преинсталирате, да наемете десетина хиляди души, които да го направят, след това да подкупите членовете на СИК – около 80 000 души, които да не обърнат внимание на това нещо. Затова казвам лесно, но в кавички”, заяви Тодоров. А накрая декларира: „Изборите на 11 юли (които бяха проведени със същия модел машини – бел.ред.) бяха най-честните в последните 1340 години.”

Източник: Сега

Comments

comments