ГЕРБ и ДПС спасиха Борисов от наказание за агитация

 

Представителите на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК) спасиха лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от наказание за агитация в деня на балотажа. Комисарите разгледаха проект на решение за установяване на нарушение на Борисов, но не събраха мнозинство, за да го приемат, тъй като от ГЕРБ и ДПС гласуваха против. Решенията в ЦИК се вземат с 2/3 от гласовете – в случая „за“ гласуваха 9-има членове, а „против“ бяха петима.

За изказването на Борисов днес по обед в комисията са постъпили над 20 сигнала, включително и писмо от СЕМ, стана ясно на заседанието на комисията. В тях се твърди, че с изказването си Борисов е извършил нарушение, като е направил агитация в изборния ден в полза на един от кандидатите.

Един от сигналите срещу Бойко Борисов бе на адвокат Емилия Недева за „тежко нарушение на Изборния кодекс“, съобщи тя във „Фейсбук“. Юристът посочва, че БНТ е пуснала 6-минутно изказване на бившия премиер, в което той нападна кандидата за президент Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат Анастас Герджиков.

Борисов направи изказването си пред журналисти, след като гласува, като на въпрос за кого е гласувал обяви, че ще е „голям резил, ако Румен Радев стане президент“. „Искрено се надявам българите да проявят разум и да изберат ректор на ректорите, пред един който ни вкара в международен скандал“, каза още Борисов.

Адвокат Недева смята, че след като ЦИК е проявила принципност и реши миналата неделя да санкционира съпредседателя на ПП Кирил Петков заради обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, „няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов“.

„Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ, за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи“, заявява още юристът.

21 МАШИНИ НЕ РАБОТЯТ

До момента само 21 машини за гласуване в страната не работят – 6 устройства не са тръгнали при пробното им включване вчера, а с други 15 е имало проблеми днес, в изборния ден. На тези места е преминато към гласуване с хартиени бюлетини.

Делът на неработещите устройства е минимален – общият им брой за страната и чужбина е почти 12 000. Няма сигнали за нередности от чужбина.

Странен инцидент наложи преминаване към хартиени бюлетини в 31-ва секция в СОУ “СВ. Св. Кирил и Методий“ в Бургас. Причината беше, че петте смарт карти на единствената им машина за гласуване са изчезнали безследно, разказа БГНЕС. От секционната комисия не смятат, че става въпрос за умишлен саботаж и картите да са откраднати. „По скоро сме ги забутали някъде в суматохата. Не знам къде са изчезнали“, каза председателят на комисията. Пред секцията няма опашка. Гласуването с хартиена бюлетина преминава спокойно.

„За първи път имаме подобен казус. Може и да се намерят, но вместо да търсим и да губим време решихме да минем на хартиени бюлетини. Председателят на комисията не можа да даде обяснения. Тя също е притеснена и не знае какво се е случило. Засега в други секции нямаме проблем с машините”, коментира зам.-председателят на бургаската районна избирателна комисия (РИК) Михаил Хаджиянев.

Тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри в една секция в Русе да се премине към хартиени бюлетини. Причината беше, че картите за единственото устройство за гласуване в секцията са били повредени. Същото стана и в секция в Раднево заради неработещ тъчскрийн, както и в една секция в 23-и избирателен район в София заради повреден принтер. На едно място са забравили да включат машината в контакта и батерията й бързо се е изтощила. Когато пристигнал техникът, от секционната комисия вече са били продължили на хартия.

КОНТАКТИ

От ЦИК публикуваха телефонните номера, на които могат да се подават жалби и сигнали за гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

0882 630 805

 

 

 

 

 

 

Източник: Сега

Comments

comments