ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии

34567

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии. Това обявиха Менда Стоянова от ГЕРБ и Филип Попов от БСП в ефира на „Здравей, България”.

„Субсидиите са изчислявани правилно – така, както повеляват текстовете на закона. От 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи. От 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и субсидиите на партиите, които са преминали 1% бариерата, се изчисляват на база общата сума, която е предвидена по чл. 27. Сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножават по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата“, обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Тя уточни, че няма прокурорско постановление, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите. „В момента Министерството на финансите пише своето становище по това писмо. По никакъв начин това писмо на прокурора няма как да бъде обжалване. Ако има данни за извършени престъпления – това те го прехвърлят на Касационната прокуратура. Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Не случайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата са го изчислявали по същия начин“, обясни тя.

По думите й от ГЕРБ са подготвили промяна, която е минала на обсъждане през бюджетната и правната комисия. Според промяната сумите ще бъдат преизчислени и ще бъдат прихванати от следващите траншове към партиите.

„Това са два различни момента. Едното е това, че има техническа грешка и квадратчето „не подкрепям никого” не е извадено от общите действителни гласове и второто е дали трябва всички действителни гласове да се преразпределят към партиите и коалициите, които са преминали бариерата”, каза още тя.

Проблемът с партийните субсидии е в министъра на финансите и неговото ведомство, беше категоричен Филип Попов от БСП. „Финансовият министър трябва да понесе политическа, ако не наказателна отговорност. Искаме му оставката, защото всички политически партии разчитат на него. Той не е изпълнил достатъчен контрол във връзка с разпределението на субсидиите“, каза Попов. Той обясни, че има Закон за бюджета, където ясно се казва, че субсидията е 11 лв. „Очевидно за министъра на финансите 11 лв. не е 13.25 лв. Не е наша работа да следим дали сумата е по-голяма или по-малка. Защо от 2016 г се създава този проблем? Защо сега министърът на финансите спешно вкарва друг закон, който създава по-големи обърквания?“, попита народният представител и обясни, че субсидията трябва да се разпредели на брой действителни гласове, получени от всяка партия или коалиция. По думите му гласовете, дадени за квадратчето „не подкрепям никого“, не са извадени от общия брой и от там идва грешката.

Това са публични средства. Става въпрос за милиони и във всяка една нормална държава, при такава ситуация, е нормално да се подаде оставка“, посочи Филип Попов. Според сега съществуващия закон общата сума, предвидена в бюджета, трябва да се преразпредели пропорционално на получените действителни гласове от  всяка партия или коалиция. „Не е толкова трудно да се изчисли колко е получила ГЕРБ, колко е получила БСП и другите партии”, коментира Филип Попов.

Шест са партиите, получили по-висок размер субсидии: ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, Воля и Възраждане, които не са в НС, но постигнаха над 1% на изборите.

Снимка:btvnovinite.bg

Comments

comments