ГЕРБ, ДПС и БСП пак не успяха да доведат до гласуване връщането на хартиените бюлетини

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отново опитаха да върнат хартиените бюлетини с процедурни хватки и прикриха исканите от тях промени в Изборния кодекс със Законопроекта за личната помощ на ИТН и исканата от ДБ временна комисия за „Лукойл“.

Малко след 13 часа Иван Ченчев от БСП изненадващо се загрижи за измененията в Закона за личната помощ, които няколко часа по-рано левицата отхвърли. (Рано тази сутрин ИТН поиска законопроектът да бъде втора точка за пленарното заседание утре, но предложението бе отхвърлено и така законът скара бившите партньори ИТН и БСП). След сутрешния скандал и няколко часа премисляне Ченчев смени позицията си и поиска пленарното заседание да бъде удължено до гласуването на т.4, която е Законът за личната помощ.

Истинската причина за това предложение обаче не е увеличението на възнагражденията на личните асистенти, а промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

След като депутатът от БСП направи това процедурно предложение, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска заседанието да бъде удължено не до т.4, а до т.5 – създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, управлението и дейността на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и действията, предприети от държавата. Въпросното предложение за такава комисия е на Ивайло Мирчев от ДБ.

Непосредствено преди гласуването Крум Зарков, депутатът който миналата седмица спря връщането на хартиените бюлетини, взе думата и заяви, че единствената цел на ГЕРБ и БСП е разглеждането на промените в ИК. (В дневния ред има две предложения – на БСП и ГЕРБ-СДС, за разглеждане на проектозакона, внесен от левицата – б. а.)

Двете предложения на Ченчев и Атанасова не успяха да минат – „за“ гласуваха само депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Това означава, че промените в ИК ще влязат в залата следващата седмица, а при неуспешно реализиране на първия мандат на ПП е почти сигурно, че на предсрочните избори отново ще гласуваме с машини.

Последва каскада от реплики, дуплики и лични обяснения. В края на процедурата Крум Зарков припомни, че по приетия през 2014 г. Изборен кодекс са внасяни 67 законопроекта за изменения, една трета от които са правени непосредствено преди избори.

Comments

comments