Георги Киряков: Прикриват се истинските аргументи за сериозната рокада в МС

980x551_1560326521

„Прикриват се истинските аргументи за тази сериозна рокада в Министерски съвет. Очевидно има напрежение между министрите и между коалиционните партньори по отношение на социалната политика“. Това коментира пред БНР политологът Георги Киряков. „В България няма власт или институция, която да не е заложник по някакъв начин на финансовия министър. В случая заложник е целият Министерски съвет, защото доста от системите са издънени откъм финанси“, допълни Киряков.

По думите на политолога в момента има временно укрепване на коалицията с Обединените патриоти, „защото те очевидно са застанали зад искането на социалния министър да вдигне определен тип възнаграждение на определен тип хора“.

„Печели се време, за да се потърси нов източник на финансиране на всички тези огромни ями за поглъщане на обществени средства“, убеден е Георги Киряков..

Вицепремиерът Томислав Дончев не очаква премиерът Борисов да върне Бисер Петков, тъй като самият Борисов поиска и получи оставката му. Дончев направи коментара пред БНР по повод появилите се протести от различни организации срещу оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.  Според вицепремиерът мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика. „Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията“, категоричен бе вицепремиерът Дончев и обясни, че министърът трябва да прави политики и с публични послания.

Деница Сачева ще бъде предложена за министър на труда и социалната политика, никой от министрите не иска да работи с Бисер Петков. Ирена Соколова ще бъде освободена от поста областен управител на Перник“, обяви в отговор на журналистически въпроси премиерът Бойко Борисов. Той даде брифинг за медиите преди да замине за конференция за климата в Мадрид.

Comments

comments