ГДБОП участва в международна операция на Европол срещу трафика на хора

bop_5

Международната операция на Европол под наименованието „Широкомащабни съвместни дни за действие“ бе проведена в периода 16-20 септември т.г с цел противодействие на престъпления с висока обществена опасност като разпространение на наркотични вещества, нелегална миграция, документни измами и трафик на хора.

В рамките на операцията, служители на сектор „Трафик на хора“ при ГД „Борба с организираната престъпност“ проведоха специализирана акция на 16 септември. Съгласно оперативния план, действията са обхванали територията на Летище-София и на ГКПП в страната. Поддържан е непрекъснат обмен на оперативна информация и координация с останалите участващи държави. Проверени са близо 200 души с рисков по отношение на трафика на хора профил.

Общо 22 европейски държави обединиха усилията си в борбата срещу трафика на хора: Австрия, България, Германия, Дания, Ирландия,  Испания, Кипър, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция, като участие в извършваните действия взе и Швейцария.

На територията на ЕС са проверени над 124 000 души, 29 000 моторни превозни средства и 3500 локации (нощни клубове, частни апартаменти, масажни студиа, аеро- и ж.п. гари, морски и сухоземни гранични контролно-пропускателни пунктове и др.). Идентифицирани са 476 потенциални жертви на трафик (16 от които непълнолетни), задържани са 162 вероятни извършители и са стартирани 111 нови разследвания.

 

Comments

comments