ГДБОП разкри група за компютърни измами, „иззета“ е криптовалута за около 5 млн. лева

Cryptocurrencies

ОПЕРАЦИЯТА Е ПРОВЕДЕНА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Действията са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода им са извършени претърсвания на копютри, ползвани от български граждани, обект на разследването, и е „иззета“ криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева).

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. бяха иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Comments

comments