Френското списание „L’Express“: Бойко Борисов – един мафиотски бос

„Борисов успя да наложи феодална структура на управление на банда, която той ръководи“

Ако гледа включванията му на живо във Facebook, човек ще реши, че той е предприемач в сферата на благоустройството, а не лидер на държава в Европейския съюз… Скандални снимки от спалнята му, на които се виждат пачки от 500-еврови банкноти, щяха да доведат до разследване за пране на пари в една нормална страна-членка. Но не и в България.

Това са само няколко изречения от статия във френското списание „Експрес“ – поредният материал в международна медия, която говори за българската реалност и модела на управление на Борисов. Статията е публикувана в деня на парламентарните избори.

Ето и останалата част от материала:

Почти всеки ден Бойко Борисов, с физика на исполин, организира посещения на редица строителни площадки, магистрали, тунели и мостове в България, чийто министър-председател е Борисов в продължение на десетилетие. Това е начин самият той да отговори на критиците си и да покаже на съграждани, че под негово ръководство държавата се модернизира.

Очевидно има успех – според социологическите проучвания и благодарение на разединената опозиция, неговата партия ГЕРБ е сочена като първа политическа сила след изборите на 4 април.

Ежедневните протести и редицата скандали през изминалите месеци не успяха да довършат този 61-годишен бивш пожарникар и шеф на охранителна фирма през 90-те години. Борисов е считан за ключова фигура в мафиотските злоупотреби в страната. България е страната с най-широко разпространена корупция в Европейския съюз според данните на “Трансперънси интернешънъл”.

„Борисов успя да наложи феодална структура на управление на банда, която той ръководи“, заяви Евгений Дайнов, професор по политически науки в Нов български университет в София.

Целта е една – лични облаги от публични средства.

Пистолетът и пачките от 500-еврови банкноти 

Репутацията на лидера се допълва и от друго. Сред тях е снимка, на която Борисов се вижда да спи, а на нощното шкафче до него стои пистолет. На друг фотос се вижда чекмедже, пълно с пачки от 500-еврови банкноти. Бившият бодигард първо обвини президента Румен Радев, негов заклет враг, който снимал Борисов с дрон. По-късно призна, че една от любовниците му е източник на тези „клишета“.

Това нямаше да се случи по същия начин в останалите европейски държави. Скандалът не доведе до нито едно разследване за пране на пари.

Една от основните двигателни сили на общественото недоволство през 2020 г. бе липсата на независимост в съдебната власт. Това е констатирано и в доклад на Европейската комисия, а по-късно стана част и от резолюция, гласувана и приета от евродепутатите. Отбелязва се и контролираната от олигарси близки до властта медийна среда – България се срина до 111-то място по свобода на словото според “Репортери без граници”. Страната е на дъното на ЕС по този показател.

Възмущение има и заради систематичната злоупотреба с европейски субсидии – манна небесна за управлението на Борисов, който става премиер две години след приемането на България в блока.

Сериозните обвинения са потвърдени и от министъра на икономиката в кабинета на Борисов през 2009-2013 г. – Симеон Дянков.

„Тези фондове увеличиха корупцията във властта“, заяви икономистът пед „Financial Times“.

Фондовете са помогнали на Борисов да концентрира властта в себе си като субсидиите са давани в замяна на лоялност, смята Евгений Дайнов.

Новата европейска прокуратура добре осъзнава предизвикателството да следи отблизо как се използват субсидиите от Брюксел, които се наливат в бившата комунистическа държава. Особено след като съвсем наскоро получи допълнителни 6 милиарда евро от плана за възстановяване.

Въпреки всички тези перипетии, Европейският съвет не нарушава царския покой на Борисов. Причината? Лидерът на България все още държи своята позиция в полза на германския канцлер Ангела Меркел и ЕНП.

А когато му изнася, се прави на искрено наивен пред своите партньори:

„Казвам им, че не говоря добре английски и слабо ги разбирам. Така им го „слагам“ дълбоко на тези чужденци, на тези премиер-министри“, изтъква се самият Борисов в звукозапис.

Един мафиотски бос не би могъл да го каже по-добре от това.

Оригиналната статия може да прочетете ТУК

 

 

 

 

 

Източник: eurocom.bg

 

Comments

comments