Франция въведе частично извънредно положение

Германия не може да си позволи ново затваряне както през пролетта, каза канцлерът Ангела Меркел

Френското правителство обяви извънредно положение поради усложнената здравна ситуация в страната, което започва от полунощ в петък. Същото действаше от края на март до 10 юли, но за разлика от този период сега няма да бъде блокирана цялата страна.

Пpeзидeнтът Maĸpoн oбяви вeчepeн чac в cтoлицaтa и oщe oceм гpaдa. Meждy 21.00 и 06.00 ч cyтpинтa в Πapиж, Pyaн, Лил, Ceн Eтиeн, Лиoн, Гpeнoбъл, Moнпeлиe, Mapcилия и Tyлyзa e зaбpaнeнo дa ce излизa, освен ако гражданите не попълнят декларация за неотложност на придвижването. Oгpaничeниeтo щe влeзe в cилa в cъбoтa и щe пpoдължи чeтиpи ceдмици. Затварят заведенията, кината и театрите.

Paзpeшeни щe бъдaт вaжнитe пътyвaния, нo нe и пoceщeниятa нa нoщни зaвeдeния или xoдeнeтo нa гocти. Глoбaтa e 135 eвpo. „Cитyaциятa e тpeвoжнa, нo нe cмe изгyбили ĸoнтpoл нaд нея“, ĸaзa пpeзидeнтът. „Maĸap чe виpycът ce paзпpocтpaнявa из cтpaнaтa, втopи cтpoги oгpaничeния нa нaциoнaлнo нивo биxa били нeпpoпopциoнaлнo тeжĸa мяpĸa.“ Oгpaничeния нa oбщecтвeния тpaнcпopт или нa пътyвaниятa в cтpaнaтa зaceгa нямa дa имa. Maĸpoн ĸaзa oщe, чe в идeaлнaтa cитyaция пo дoмoвeтe нe бивa дa ce cъбиpaт пoвeчe oт шecтимa дyши.

Бpoят нa зaбoлeлитe, ĸoитo днec ce нaмиpaт в бoлницa, нaдминa 9100 зa пpъв път oт юни. В края на миналата седмица 67-милионната страна отчете 27000 новозаразени за 24 часа – също за пръв път от началото на пандемията.

От икономическа гледна точка Германия не може да си позволи ново затваряне както през пролетта, каза канцлерът Ангела Меркел. В сряда Меркел се срещна с премиерите на федералните провинции, с които договори затягане на правилата за носене на маски и по-ранно затваряне на баровете в райони с високи нива на заразяване. Препоръчва се евентуално ограничаване до десет души при частни събирания, съобщи БНР.

Канцлерът на Германия също така призова младите да се откажат от забавления, при които се струпват много хора. Според Меркел може да се наложи да бъдат въведени още по-строги ограничения.

Препоръчва се маските, които от април са задължителни в обществения транспорт и магазините, да се изискват и в обществени пространства в районите, където новозаразените са над 35 на 100 хиляди души седмично. В райони със заразени над 50 на 100 хиляди души седмично обществените и частни събирания ще бъдат ограничени до 10 души.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т. нар. „рискови зони“. Тази тема ще се обсъжда и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции.

Междувременно Германия отчете рекорден ръст на заразените с коронавирус за едно денонощие. В рамките на последните 24 часа бяха регистрирани нови 6 638 случая на Covid-19, което е най-големият брой от началото на пандемията в страната, показват данни на Институтът „Роберт Кох“. Така общият брой на заразените с коронавирус в Германия достигна 341 223, докато броят на починалите нарасна с 33-ма за последното денонощие до общо 9 710.

Правителството на Ирландия повиши до четвърта степен нивото на епидемиологична опасност в три графства, граничещи със Северна Ирландия, и забрани на всички граждани ходенето на гости, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от dir.bg. В трите окръга се затварят всички търговски обекти освен магазините за хранителни стоки и аптеките заради по-високите показатели за разпространението на коронавируса през последните две седмици.

Интензивните отделения в Белгия може да изчерпят капацитета си до средата на ноември, ако новите случаи на зараза с коронавируса продължат да растат със същия темп, предупредиха белгийските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес. През последните седмици всички показатели за разпространението на вируса в страната се влошиха. Новото рязко увеличение на инфекциите се изразява и в увеличаване на настаняванията в болница и смъртните случаи. Към днешния ден в белгийските болници има 1621 пациенти с коронавирус, 281 от тях са на интензивно лечение, а починалите са 33.

Истанбул е обхванат от нова вълна на епидемията. Само за един месец случаите в мегаполиса са се увеличили с около 50 процента, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. През месец септември епидемията е достигнала нов пик в столицата Анкара, но от началото на октомври броят на заразените е започнал да спада. По думите на министъра тревожно е положението при здравните работници. От март досега са починали 107 здравни работници – лекари, медицински сестри, болногледачи и друг медицински персонал, а над 40 000 са с положителен тест за коронавирус.

Според здравните власти не се предвижда въвеждане отново на строгите ограничения за излизане навън, които се прилагаха в първия етап на епидемията, нито затваряне на границите.

Нови 1671 случаи на коронавирус са били установени през последното денонощие в страната, а 57 души са починали, с което броят на жертвите от месец март досега става 9014.

Comments

comments