Франция отбеляза Деня на Бастилията с пищен парад

Bastille Day parade in Paris


Германският канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери бяха сред официалните гости на организирания в Париж традиционен военен парад на националния празник на Франция – Деня на Бастилията. Присъствието на височайшите гости подчертава съвместните усилия на европейските държави за укрепване на отбраната на фона на противоречията със САЩ, съобщават „Дойче веле“ и други медии.
Войници от 10 държави участваха на военния парад на „Шанз Елизе“. 10-те държави участват в съвместна инициатива в сферата на отбраната – Европейска инициатива за интервенция. Това е първо участие в парада на войници от държавите, които са се включили в Европейската инициатива за интервенция.

Ключови европейски лидери се присъединиха към президента на Франция Еманюел Макрон за Деня на Бастилията, на който се отбелязва щурмуването на Бастилията в Париж по време на Френската революция. Историческото събитие е на 14 юли 1789 г.
На събитието присъстваха също лидерите на Белгия, Холандия, Естония, Финландия, Португалия и други. Британският премиер Тереза Мей се очакваше да се присъедини към европейските си колеги, но в крайна сметка Лондон изпрати Дейвид Лидингтън.

С парада Макрон целеше да покаже европейския военен потенциал.
„Никога от края на Втората световна война Европа не е била толкова важна“, обяви той и поясни, че изграждането на отбрана на Европа е приоритет за Франция.

Френският президент поясни, че целта на Европейската инициатива за интервенция е европейските държави да действат заедно и да подсилят възможностите си за отбрана.
По време на парада участваха около 4300 военни, близо 200 бронирани машини и над 230 конника. Прелетяха 69 самолета и 39 хеликоптера.
На парада френският изобретател и предприемач Франки Запата летя с ховърборда „Flyboard Air“, информира АФП. Ховърбордите са летящи скейтбордове,  предаде news.
Запата, който за първи път разработва апарата си над вода, коментира, че ховърбордът може да достига до скорост 190 километра в час и да лети в продължение на 10 минути. Той се е поставил за цел да прекоси Ламанша, като ще зарежда във въздуха. Предизвикателството е планирано за 25 юли, когато се навършват 110 г. от деня, когато пионерът авиатор Луи Блерио създава първия самолет, с който прелита над Ламанша.
Traditional Bastille Day military parade in Paris
ДПА информира, че малка група от протестиращи е освирквала Макрон, докато се е придвижвал по „Шанз Елизе“ при откриването на парада. Групата от протестиращи от 20-50 души пусна жълти балони, което вероятно означава, че подкрепят движението на „жълтите жилетки“.

Германската осведомителна агенция отбелязва, че гостите са наблюдавали нова военна техника, включително и роботи. Около 500 войници от френско-германска бригада участваха в парада, както и испански контингент, разположен от ЕС в Мали на тренировъчна мисия.

Comments

comments