Формулата, по която този човек печели 14 пъти от лотарията

лотария1

Вероятността човек да бъде поразен от светкавица е четири пъти по-голяма от тази да спечели лотарията.

Тези шансове обаче изглежда не важат за Стефан Мандел – австралийски икономист от румънски произход, който е печелил лотарията 14 пъти, пише The Hustle.

Първите две печалби на Мандел са в родната му Румъния, където се опитвал да спечели достатъчно пари, за да избяга със семейството си от комунистическия режим по онова време. Месечната му заплата била едва 360 леи (88 долара).

След като печели лотарията в Румъния, той се мести в Израел, преди да се установи в Австралия, където е печелил лотарията още 12 пъти.

Много от спечелилите от лотарията в крайна сметка губят всичките си пари — харчейки ги за големи къщи и Porsche-та, или ги проиграват на хазарт, или пък ги губят в съдебни дела.

Финансовият консултант Робърт Палярини заявява пред Business Insider, че за да избегнат това, хората, спечелили от лотарията, трябва да сформират „финансова триада“, която да планира финансовото им бъдеще.

„Тази триада включва адвокат, данъчен специалист и финансов консултант,“ според Палярини. „Този финансов екип може да ви помогне да вземате умни финансови решения и да планирате бъдещето. Те също така ще ви пазят от медиите и от множеството молби за пари от всякакви хора.“

Основният начин за справяне с такова внезапно забогатяване, като спечелването на лотарията, според Палярини, е човек да запази спокойствие и да се концентрира в дългосрочен план с прагматично финансово планиране.

Що се отнася до Мандел, той се прицелва в лотарията на щата Вирджиния и я печели през 1992 г. В следващите години обаче се занимава с различни инвестиционни схеми, една от които го изпраща за 20 месеца в затвор в Израел.

В момента той живее спокойно в островната държава Вануату, известна със своите вулкани и водопади.

Неговите схеми са били законни по онова време, но днес те са неприложими, заради приетите в Австралия и САЩ нови закони. Човек вече не може да си купува огромен брой празни фишове, които да попълва вкъщи — два ключови компонента от формулата на Мандел.

Ето я и самата формула в 6 стъпки, с която той успява да спечели сериозни средства:

1. Изчислете общия брой на възможните комбинации. (За лотария, в която трябва да изберете 6 числа от 1 до 40, например, броят на комбинациите е 3 838 380.)

2. Намерете лотарии, при които джакпотът е най-малко три пъти по-голям от възможните комбинации.

3. Наберете достатъчно средства, за да платите за всяка комбинация. (Мандел успява да привлече 2 524 „инвеститори“ за спечелването на лотарията във Вирджиния.)

4. Използвайте алгоритъм и компютри, за да отпечатите милиони фишове с всяка възможна комбинация. (Преди това бе възможно в лотариите на запад, но в днешно време фишове се купуват направо от магазина.)

5. Доставете фишовете на оторизирани лотарийни дилъри.

6. Спечелете парите и не забравяйте да платите на инвеститорите си. (Мандел прибира за себе си 97 000 долара, след като печели джакпот от 1.3 млн. долара през 1987 г.)

Comments

comments