Фон дер Лайен е загрижена за данните на хората при разширяването на мобилната мрежа 5G от Huawei

Samsung-5G-1000x499

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази загриженост от участието на китайския телекомуникационен гигант Huawei в разширяването на мобилната мрежа 5 Джи (5G), предаде Франс прес.

„Ако съществува риск данните на гражданите или на компаниите да бъдат използвани (в съответствие с китайски закон за тайните служби), не можем да приемем това“ в Европа, заяви Фон дер Лайен в публикувано днес интервю за германското сп. „Шпигел“.

Законът, който има предвид председателката на ЕК, изисква компании като Huawei да предават информация на китайските власти.

По-бърза и по-мощна, технологията 5G е „ключов фактор за защитените потоци от данни в Европа“, подчертава Фон дер Лайен, докато Европейската комисия се готви да предложи общи за цяла Европа стандарти по въпроса.

„Един от тези стандарти трябва да изисква компаниите, които ни доставят тези особено чувствителни технологии, да бъдат независими и да не може да бъдат принуждавани от техните правителства да предават данни“, добавя ръководителката на изпълнителната власт на ЕС.

В началото на декември 28-те държави от ЕС се споразумяха да „вземат под внимание политическия режим, в който работят доставчици от трети страни“, за да се намалят рисковете за сигурността, свързани с развитието на 5G в Европа.

Макар в декларация по въпроса да не се споменават изрично Китай и доставчикът Huawei, за всички е ясно какво се има предвид.

Технологиите 5G в Европа са една от основните теми за икономическо и политическо напрежение между ЕС и Китай в момент, когато двата мощни играча искат да развиват ново стратегическо партньорство през 2020 г.

Вашингтон вече забрани Huawei в САЩ и иска това да направи и ЕС, изтъквайки рискове от шпионаж от страна на Пекин.

 

 

Източник: БТА

Comments

comments