Фермери с 5000 трактора се подготвят да блокират центъра на Берлин

9b26ca7ad52ba89a2294dea7ec5ee6b8

Хиляди трактори са се насочили към Берлин, като селскостопанските производители протестират срещу земеделската политика на правителството, предаде  БНР, като цитира „Асошиейтед прес“.

Полицията съобщи, че се очакват 5000 трактора и 10 000 фермери да се включат в днешните протести срещу планираните разпоредби за защита на околната среда, които според тях налагат твърде големи ограничения.

Демонстрантите възнамеряват да блокират голяма част от столицата с бавнодвижещия се конвой от трактори, който ще се събере при емблематичната Бранденбургска врата.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие през септември серия от предложения, включващи по-строги ограничения за употребата на пестициди и хербициди с цел защита на някои видове насекоми, както и за използването на торове, за да бъдат предпазени подпочвените води.

Фермерите твърдят, че правителството трябва да работи с тях и неправителствените екологични организации, за да намери начини за опазване на околната среда, като едновременно с това се поддържа и конкурентоспособността на фермите.

Меркел покани лидерите на стачкуващите на преговори в началото на декември.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Comments

comments