Фалшивите новини за ваксините са сериозна заплаха за здравето в световен мащаб

dete-vaksinatsii-imunizatsii_2

През последните години се забелязва засилено разпространение на фалшиви новини за ваксините, най-вече в социалните медии. Проблемът събра в Брюксел на първа по рода си среща на високо равнище по въпросите на имунизацията, организирана от Европейската комисия и Световната здравна организацията. В срещата участва и кралицата на Белгия Матилде.

Почти половината от гражданите на ЕС смятат, че ваксините често водят до сериозни странични ефекти, показва изследване на Евробарометър, оповестено на форума.  С това от Еврокомисията си обясняват нарастващото недоверие към имунизациите.

38 на сто от европейците смятат, че ваксините причиняват заболяванията, от които трябва да предпазват, а 31 процента са на мнение, че те отслабват имунната система.

А фактите сочат, че благодарение на имунизациите годишно се избягват 2 до 3 млн. смъртни случая. Според експертите ваксините са безвредни и ефикасни и хората не трябва да се съмняват в това.

Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация съобщи, че болестта морбили се завръща с голяма скорост по целия свят. През миналата година случаите се увеличиха двойно в сравнение с 2017, а за изтеклите месеци на тази година докладваните случаи на морбили в света са достигнали най-високия си брой от 2006 година насам.

Според Световната здравна организация намаляващото доверие във ваксините е една от десетте заплахи пред здравето в световен мащаб през 2019 година

Европейската комисия и Световната здравна организация призоваха социалните медии и интернет платформите да предприемат действия срещу разпространяването на фалшиви новини, свързани с ваксинирането. Като тази, че ваксините могат да причинят аутизъм.

Comments

comments