Фалира „Томас Кук“ – най-старият туроператор в света

81802456ccca459790ee284032d6e5ca

Най-старият туроператор в света „Томас Кук“ (Thomas Cook) обяви фалит, оставяйки стотици хиляди почиващи по света и предизвиквайки най-големите мирновременни усилия за репатриране в британската история,  предаде БНР.

Фалитът слага край на една от най-старите британски компании. Тя е създадена през 1841 година  за екскурзии с влакове, преди да оцелее в две световни войни и да стане пионер в предлагането на пакетни почивки и масов туризъм.

Фирмата управлява хотели, курорти и авиолинии в 16 страни, използвани от 19 млн. души годишно. В момента около 600 000 нейни клиенти са в чужбина, принуждавайки правителства и застрахователи да координират огромна операция по прибирането им.

Британските граждански въздухоплавателните власти обявиха, че „Томас Кук“ е прекратила продажбата на билети, като правителството и регулаторът имат готовност да изпратят самолети, които да приберат вкъщи над 150 000 британски клиенти в идните две седмици.

Британският премиер Борис Джонсън обеща да прибере британските туристи вкъщи и разкри, че правителството е отхвърлило искането на „Томас Кук“ за спасителен заем от 150 милиона паунда ($187,1 млн.), тъй като това е „морален риск“.

Изпълнителният директор на „Томас Кук“ Питър Франкхозър се извини на милионите клиенти и хилядите служители, доставчици и партньори, които са подкрепяли компанията през годините. Той изрази съжаление, че въпреки неимоверните усилия компанията през последните дни и месеци не е успяла да получи спасителен пакет от кредиторите си. Фалитът ще доведе до закриването на 22 000 работни места по света, 9000 от които във Великобритания.

Дългове и опити за спасяване

„Томас Кук“ натрупа през последните години дългове за 1,7 млрд. паунда (около 2,1 млрд. долара) с оглед на нарастващата онлайн конкуренция в туристическия бранш, променящият се пазар на туристически пътувания и геополитически събития. През миналата година европейската гореща вълна също засегна доста силно компанията, тъй като мнозина клиенти отложиха своите резервации в последния момент.

Шефовете на „Томас Кук“ се срещнаха в неделя с кредиторите на компанията в Лондон, за да се опитат да постигнат споразумение за спасяване на най-старата туроператорска компания, но преговорите за намиране на допълнително финансиране в размер на 200 млн. паунда приключиха без успех.

„Томас Кук“ така и не успя да се справи с намаляването на резервациите за екскурзии и на свързаните с тях полети, с по-високите цени на горивата и с несигурността около планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз.

Фалитът на „Томас Кук“ и хаосът по света 

Корпоративният срив на „Томас Кук“ има опасност да предизвика хаотични сцени по целия свят, като почиващи останаха в хотели, които не са платени на места като Гоа, Гамбия и Гърция.

Отменени полети до и от Гърция, Турция, Испания…

Вече се заговори, че около 50 000 туристи са заседнали в Гърция, главно на островите, след като британската туристическа фирма „Томас Кук“ изпадна във фалит, заяви в понеделник официален представител на гръцкото министерство на туризма. Туристите, основно британски, почиваха на островите Закинтос, Кос, Корфу, Скиатос и Крит, посочва официалният гръцки представител.

„Основният приоритет сега е да ги върнем у дома“, заяви неназован гръцки представител.

Испанският летищен оператор Aena пък обяви, че са били анулиране 46 самолетни полета на туроператора „Томас Кук“. Половината от полетите са имали като дестинация испански летища, докато останалите е трябвало да отпътуват от Испания, заяви говорител на AENA.

Шеф на турската хотелиерска федерация заяви, че фалита на „Томас Кук“ може да коства между 600 до 700 хиляди по-малко туристи годишно в Турция. В интервю за Ройтерс шефът на Федерацията на турските хотелиери Осман Айик каза, че в момента в Турция има 45 000 туристи, които са дошли от Обединеното кралство и останалата част на Европа посредством „Томас Кук“.

Фалиралият британски туроператор заяви, че в момента около 140 000 души пътуват с германските филиали на компанията, като още 21 000 имат резервации да заминат в понеделник и вторник.

Германски правителствен служител посочи през уикенда, че задължителната застраховка трябва да покрива нуждите на репатриране на повечето германски пътници, ако те бъдат засегнати от срива на „Томас Кук“.

Фалитът на „Томас Кук“ засяга и българския туризъм

Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ може да засегне и българския туризъм. Това ще стане, ако повече от половината гости в даден хотел са клиенти на компанията и има неуредени плащания, каза за „Хоризонт“ Бранимир Миланов – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той уточни, че хотелите сами се договарят с туроператорите.

„Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите“, каза Бранимир Миланов.

 Във връзка с фалита на „Томас Кук“, за 17:00 часа днес е обявен брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Снимка: БТА

Comments

comments