Facebook прави секция за „новини с високо качество“

item_facebook1bta

По подобие на Watch, тя ще е отделна от News Feed

Facebook разработва нов раздел, който да събира „висококачествени“ и „надеждни“ новини, заяви изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг, цитиран от CNN. Очаква се той да стане достъпен до края на 2019 г., коментира човек, запознат със ситуацията. Новият раздел идва след старта на вече съществуващия Watch, където може да се намерят различни видеа и оригинално съдържание на Facebook. Новинарският също ще бъде обособен отделно от News Feed-а. Стената все пак ще остане място за разпространение и намиране на новини.
Идеята на новия раздел е дошла от Watch, който по думите на Зукърбърг расте бързо. „решихме, че наистина има възможност да направим нещо подобно с новините“, казва той. Според него секцията ще се използва от 10, 15, може би и 20% от потребителите на Facebook.  Социалната мрежа демонстрира желание да помогне за разпространението на качествена журналистика и стъпката е възможност в тази посока. По думите на Зукърбърг, мястото ще предлага персонализирано съдържание.
Според анонимния източник, за избора на публикации ще се грижи малък екип от журналисти, които Facebook вероятно ще наеме. Едва ли обаче ще се ангажират със създаването на оригинално такова.
При изграждането на новата функция Зукърбърг очертава три принципа. Първо, продуктът да се изгради чрез консултации и експерти да имат възможност да дават обратна връзка. Второ, очаква се да се подобри монетизацията на издателите. И трето, да се насърчи „онлайн екосистемата“, в която „новите видове журналистика да процъфтява“. Възможността за финансова възвращаемост вероятно ще привлече вниманието на издателите.
Според Зукърбърг трябва да се мисли за опцията да се плащат лицензионни такси на медиите. „Мисля, че има смисъл в това“, казва той. „Но това е едно от нещата, за които съм оптимистично настроен, за да го направим по-устойчиво“, коментира още.
Със сигурност тези планове ще срещнат скептицизъм у някои. Много представители от бранша критикуват Facebook, че е подкопала медийния бизнес модел.   Съобщението за новинарски раздел в най-голямата социална мрежа идва седмица, след като технологичният гигант Apple обяви своята абонаментна услуга – Apple News+.

 

Comments

comments