Еврото – на 20 години!

20190108PHT22901_original (1)

Еврото се появи в началото на 1999 година ‒ първо като електронни записи в банкови извлечения, а три години по-късно и под формата на банкноти и монети.

Общата европейска валута облекчи сравняването на цени в различни държави, направи по-лесно за хората да пътуват и да пазаруват и осигури възможности за спестяване в стабилна валута. Бизнесът също спечели от изчезването на разходите и несигурността при обмена на валути с променливи курсове.

Към момента еврото е официалното платежно средство в 19 страни от ЕС. То също така играе важна международна роля: през 2017 г. еврото е използвано за извършването на 36% от трансграничните разплащания. Само щатският долар е по-популярна валута за разплащания с дял от 40% от международните преводи.

Изследване „Евробарометър“ от ноември 2018 г. показа рекордно висока степен на подкрепа в страните от еврозоната. Мнозинство от 74% от анкетираните заявиха, че според тях еврото е нещо добро за ЕС, а 64% бяха на мнение, че то е от полза за собствената им страна.

Днес с церемония в Страсбург Европейският парламент отбеляза годишнината на еврото. От началото на годината светлинни прожекции на еврото украсяват сградата на парламента в Брюксел и пространството пред нея.

Още факти за еврото:

74 % от европейците се изказват в подкрепа на европейски икономически и паричен съюз с единна валута еврото. Това е най-високата подкрепа досега.

За 340 милиона европейци еврото е общата валута. Шестдесет страни и територии с население 175 милиона души са обвързали собствените си валути пряко или косвено с еврото.

Еврото е втората най-предпочитана световна валута за международни плащания, заеми, кредитиране и резерви на централни банки.

Източник: Европейски парламент

Comments

comments