Европейският съюз за радио и телевизия призова властите в България да защитят независимостта на обществените медии

microphone-2130806_1280-1024x682

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) и Организацията на медиите от Югоизточна Европа отправиха общ призив към властите в България да защитят независимостта на обществените медии в страната. Посланието е изпратено след като 100 журналисти от различни медии и общественици се хванаха на символична протестна жива верига от сградата на радиото до Телевизионната кула в София.

В текста се припомня доклад на Европейския съюз за радио и телевизия за демокрацията и обществените медии, който ясно показва, че „силните и независими обществени медии са жизненоважни за функционирането на здрави демокрации“, както и че свободата на медиите и свободата на изразяване са фундаментални права.

„Журналистите трябва да могат да изпълняват професионалните си задължения, свободни от страх от преследване и политически натиск“, пише още в посланието. От Европейския съюз за радио и телевизия и Организацията на медиите от Югоизточна Европа призовават за бързо излизане от настоящата криза с БНР./ За истината

 

Comments

comments