Европейският парламент подкрепи предложението през 2021 година да спре смяната на лятното и зимното часово време

FA030516-A306-44C5-972A-3B8114BE87ED

Евродепутатите гласуваха след 2021 година да спре практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента.

Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 година. Страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 година, според проектозакона приет от евродепутатите с 410 гласа „за“, срещу 192 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“

Евродепутатите също призоваха страните от ЕС и Европейската комисия да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.

В случай, че Европейската комисия прецени, че предвиденият режим по отношение на часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст.

Ева Майдел (ЕНП, България) коментира: „84% от европейците ясно заявиха, че не желаят повече да местят стрелките на часовника. Като докладчик за групата на ЕНП в комисията по вътрешен пазар, аз активно работих за преустановяването на тази практика. Редица проучвания потвърждават, че в дните след смяната на времето се увеличават оплакванията от безсъние и загуба на концентрация, увеличават се и пътните и работни инциденти. Ако преди години основният аргумент за въвеждането на сезонната смяна на времето бе спестяването на електрическа енергия, то днес този аргумент е вече невалиден. Пред здравето, икономически аргументи не може да има”.

Момчил Неков (С&Д, България) каза: „Смяната на часовото време оказва влияние на цялостното здравословно състояние. Подкрепям преустановяването му, което сигурен съм, ще доведе до положителни резултати. Вярвам, че правилният подход е за съвместно и координирано вземане на решение между държавите-членки, което ще запази правилното функциониране на единния пазар. Също призовавам националните органи да бъдат добре организирани и да се вслушват в гласа на широката общественост и всички групи граждани, включително подрастващите и работещите”.

Следващи стъпки

Приетият текст е позицията на Парламента за преговорите с министрите на ЕС относно окончателната редакция на правилата.

Допълнителна информация

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 година. Парламентът призова Комисията да направи оценка на директивата относно лятното часово време, и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4,6 млн. отговора, от които 84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което сега следва да бъде договорено между Парламента и министрите на ЕС.

ЕС първоначално създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., с цел да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар, тъй като дотогава националните практики и графици за лятно време са се разминавали. Сегашната директива относно лятното часово време задължава страните от ЕС да преминават на лятно часово време в последната неделя на март, и обратно към стандартно часово време в последната неделя на октомври.

 

Comments

comments