Европейските лидери одобриха споразумението за БРЕКЗИТ

e575b948252dea616661fcb6efe94647

На извънредната среща на върха днес европейските лидери одобриха  споразумението за БРЕКЗИТ.  27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха в Брюксел подписите си под документа.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарече деня „трагичен“. Той предупреди, че няма да има предоговаряне и обеща, нито един британец да не  бъде отстранен от Европейската комисия.

Председателят на ЕС Доналд Туск също изрази очаквания за добри бъдещи отношения с Обединеното кралство.

Споразумението за „Брекзит”  трябва да бъде одобрено от британския парламент в началото на декември.  Датата, на която Великобритания ще напусне обединена Европа е 30 март 2019 година.

Официално българите, работещи и учещи на Острова, са около 70 000. Но реалният им брой вероятно е поне с 20 000 повече, съобщи NOVA.

Тези, които са пребивавали там вече 5 години, ще получат автоматично всички права на британски граждани. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура. Визи за кратки посещения няма да се изискват.

Таксите в университетите за тази и следващата учебна година се запазват. Досега младежите от страните-членки ползваха отстъпка. Дали това ще се промени за учебната 2020 – 2021-ва – още не е ясно.

Европейските шофьорски книжки ще важат и занапред на Острова. Британските шофьори обаче ще трябва да имат международна книжка, за да карат в Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Comments

comments