Европейските лидери обсъждат в Брюксел условията за допълнително отлагане на Брекзит

Digital StillCamera

Европейските лидери обсъждат в Брюксел условията за допълнително отлагане на Брекзит два дни преди изтичането на договорения срок за излизане на Великобритания от Евросъюза.

 Британският премиер Тереза Мей избегна отговор на въпроса дали ще се съгласи на по-дълго удължаване на Брекзит, както поиска председателят на Европейския съвет Доналд Туск. На влизане в Съвета тя заяви:

„Ясно казах, че искането на Обединеното кралство е удължаването да бъде до 30-и юни. Работя така, че да е сигурно, че ще можем да напуснем ЕС. Досега не успяхме, защото парламентът не гласува в полза на споразумението за оттегляне. Затова ни трябва още време – за да сме сигурни, че ще постигнем одобрение на парламента, което да ни позволи да напуснем плавно и по график. Това е в интерес на всички. Важно е да напуснем в момента, в който ратифицираме това споразумение. Това ще ни позволи да се оттеглим до 22-ри май“.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призна, че повторно отлагане изобщо не е сигурно и хаотичен Брекзит може да стане факт още в петък, поради отказа на британския парламент да одобри споразумението от миналия ноември.

Холандският му колега Марк Рюте подчерта, че нова отсрочка може да бъде одобрена само при условия, които ще позволят на европейските институции да функционират както трябва.

Литовският президент Далия Грибаускайте допусна, че Съветът ще одобри искането на британския премиер Тереза Мей за разсрочване на Брекзит, но за по-дълъг срок от посочената от Мей дата – 30 юни.

В поканата, отправена до лидерите на 27-те страни-членки на ЕС снощи, председателят на ЕС Доналд Туск подчертава, че е твърде малка вероятността споразумението да бъде ратифицирано до края на юни. „Такова отлагане би повишило риска от серии допълнителни отлагания и свикване на извънредни съвети, като създаде нови дати на ръба на пропастта“, отбелязва още Туск и добавя, че продължаващата несигурност ще се отрази зле на бизнеса и гражданите в ЕС.

Затова председателят предлага алтернативно, по-голямо удължаване на оттеглянето и подчертава, че една от възможностите е то да продължи колкото е необходимо, но не повече от година.  „Гъвкавостта ще ни позволи да приключим автоматично удължаването, веднага след като двете страни ратифицират споразумението. Обединеното кралство ще може да напусне веднага щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит“, подчертава Туск.

Вчера главният преговарящ Мишел Барние заяви, че всичко зависи от това какъв план ще представи британският министър-председател на срещата на върха. На проведения Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург страните-членки се обединиха около позицията, че трябва да се обърне внимание на политическите последствия от удължаването, включително върху многогодишната финансова рамка и изборите за Европейски парламент.

Източник: bnr.bg

 

Comments

comments