Европейския парламент поздравява Украйна за усилията за реформи и осъжда руската агресия

images

В сряда евродепутатите отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

Парламентът прие резолюция с 433 гласа „за“, срещу 105 „против“ и 30 „въздържал се“, която отразява последните развития, свързани със споразумението за асоцииране с ЕС, което влезе в сила през 2017 г.

Напредък на реформите в ключови сектори

Евродепутатите наблягат на това, че Украйна е извършила реформи в области като енергетика, здравеопазване, пенсионна система, образование, публична администрация и децентрализация, а също така и в областта на отбраната и сигурността, банковия сектор и макроикономическото стабилизиране. За съжаление, тези реформи обаче са били съпътствани от драстични покачвания на цените, съкращаване на социалните помощи и влошаване на достъпа до социалните системи.

Спиране на „Северен поток 2“

Евродепутатите поздравяват Украйна за доброто сътрудничество в енергийния сектор и за постиженията ѝ в областта на енергийната ефективност и развитието на възобновяемата енергия, като същевременно подчертават необходимостта от продължаване на реформите, особено в областта на пазара на газ и електроенергия. Предвид ключовата роля на страната в европейската мрежа за енергийни доставки, евродепутатите осъждат изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна, „тъй като това е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност“. Поради тази причина те призовават за неговата отмяна.

Борба с корупцията и олигарсите

Резолюцията също така подчертава, че Украйна трябва да превърне борбата срещу корупцията в свой основен приоритет, да се заеме с проблемите с властта на олигархията и да продължи реформите за децентрализация. Евродепутатите изразяват съжаление, че съществуващата съдебна система остава неефективна, корумпирана и политически зависима, като същевременно подкрепят продължаващите усилия за справянето с тези проблеми. Според приетия текст съдиите и прокурорите трябва да бъдат избирани по прозрачен и надежден начин.

Призив към Русия за гарантиране свободата на корабоплаването в Керченския проток

Евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по-нататъшна военна ескалация.

В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите. Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

Бързи факти

Украйна подписа споразумението за асоцииране с Европейския съюз през 2014 г., засилвайки по този начин икономическите и политическите си връзки с ЕС. То влезе в сила през 2017 г.

Comments

comments