Европейският парламент одобри споразумението за Брекзит

Споразумението за оттегляне бе одобрено от Европейския парламент в сряда вечерта с 621 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 13 гласа „въздържал се“.

Европейският парламент направи преглед на процедурата за оттегляне до момента и предстоящите предизвикателства, в дебат с държавния секретар по европейските въпроси Николина Бръняц, от Хърватското председателство на Съвета на ЕС, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Коментирайки историческото значение на гласуването, повечето говорители от името на политическите групи подчертаха, че споразумението за оттегляне не е краят на отношенията между ЕС и Обединеното кралство и че връзката между европейските народи е силна и ще продължи да съществува. Те също посочиха, че ще се вземат поуки от Брекзит, които трябва да очертаят бъдещето на ЕС и благодариха на Обединеното кралство и неговите евродепутати за техния принос по време на членството на Обединеното кралство.

Много от участници в дебата предупредиха, че преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще бъдат трудни, особено като се има предвид представеният график в споразумението за оттегляне.

Comments

comments