Европейските средства – прозрачни и по-достъпни

ИСУН 2020

Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020 е обновена, съобщиха от Областния информационен център в Благоевград.

Целта е да се гарантира по-добрата проследимост на управление на европейските фондове, да има възможност за извършване на повече и по-детайлни справки. Това създава и по-голяма прозрачност и информираност на обществеността за работата с европейски средства.

Към днешна дата, платформата ИСУН 2020 има над 70 000 потребители,  предлага информация и работна среда за 20 програми с външно финансиране. Още от създаването си, основната цел е всички данни по изпълнение на оперативните програми у нас, още от тяхното възникване, да се събират, обработват и отчитат електронно. По този начин се осигурява възможност за тяхното ефективно управление, наблюдение, отчитане и проверки, както и обмен на информация с органите на ЕК. Това осигурява проследимост по всяка една програма, процедура, договор за предоставяне на финансова помощ, като позволява да се наблюдава изпълнението по различни критерии и индикатори.

От  Областния информационен център в Блаогевград посочват, че изключително полезен за новите кандидати по проектите за европейско финансиране е модулът „Мога ли да кандидатствам“. Чрез него всеки може да научи по кои програми и процедури е допустим кандидат. Система дава възможност за проверка на всички отворени и предстоящи процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чрез задаване на критерии за населеното място и вида на организацията-кандидат.

Всеки може в реално време да прави справки за сключени договори, изплатени средства, наложени финансови корекции, тръжни процедури, брой проекти. ИСУН 2020 предоставя актуални справки по райони за планиране, включително до ниво отделно населено място – информация за всички проекти, които се изпълняват на съответната територия със стойност на договорените и на реално изплатените средства по източници на финансиране.

ИСУН 2020 можете да откриете на интернет адрес http://2020.eufunds.bg.

Comments

comments