Европейският парламент кани учениците на европейското бягане RUN4EU

run4eu-1

За втора поредна година Европейския парламент в България подкрепя инициативатаRUN4EU , която ще се проведе на 12 май като част от честванията за Деня на Европа.

На 12 май, неделя, Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България канят учениците и техните учители на организираното в партньорство с клуб „Бегач“ европейско бягане RUN4EU. То включва няколко различни състезания за ученици, които индивидуално или отборно могат да се включат в различни състезания по бягане и лекоатлетически игри.

Дисциплините, в които учениците могат да участват, са бягания на 600 метра, 5 км, и 10 км, както и предизвикателния полумаратон на 21.1 км. Сформиралите училищен отбор ще могат да се включат и в щафета, по време на която 4 състезателя изминават по 5 км.

Ученическите състезания, както и училищните щафети, ще се проведат по нови трасета и ще започнат на 12 май в 9:00 ч. пред Народното събрание. На стадион „Васил Левски“ от 10:00 ч. ще започнат атлетически игри за най-малките, а от 11:15 ч. – състезание на 600 метра за ученици. Всички занимания с ученици се водят от сертифицирани инструктори и са с отворен достъп след предварителна регистрация на уебсайта на събитието.

Бяганията на 5 км и 10 км за ученици се провежда по трасетата съответно на 5К и 10К състезанията от Kaufland София Полумаратон. Предизвикателният полумаратон за ученици (21.1 км) и ученическата щафета се провежда по трасето на полумаратона. Точните маршрути за различните дисциплини (5 км, 10 км, 21,1 км, както и ученически състезания и игри) са публикувани на уебсайта на събитието: https://sofiahalfmarathon.com/race-info/ .

Всички състезания и игри, част от RUN4EU, са напълно безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварителна регистрация на адрес: https://sofiahalfmarathon.com/run4eu/.

Всеки регистриран в RUN4EU ученик ще да получи специална тениска за бягане преди старта, както и медал след финиша. За първите в съответните класирания пък са предвидени допълнителни награди.

Фокусът на инициативата e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Основната цел е да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият начин на живот.

„Спортът е един прекрасен начин да създаваме приятелства, да проявим солидарност и уважение към другите, но и да покажем отговорност към нашето собствено здраве. Затова да бъдем активни – да спортуваме, да се движим, да поемем отговорност за собственото си здраве. Но да не забравяме, че също толкова важно е да бъдем граждански активни, да изразяваме и отстояваме своите позиции и да гласуваме. Само така можем да поемем отговорност за самите нас и за бъдещето си!“ – призова Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Инициативата RUN4EU

Основна цел на инициатива RUN4EU е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците. Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и физическа активност, по данни на „Евробарометър“ от декември 2017 г. В същото време нивата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем започва все по-сериозно да застрашава и децата в училищна възраст. Според статистическата агенция, равнищата на наднормено тегло и затлъстяване сред младежите са се повишили с две трети в периодите 2005—2006 г. и 2013—2014 г. и са достигнали 20%. Макар че този показател се запазва нисък сред момичетата (12%), затлъстяването сред момчетата е третото най-високо в ЕС (след Малта и Гърция) и достига 28%.

Comments

comments