Европейски магистрати защитиха българските съдии

F14F496D-7E5D-43B4-A7CB-B4F0C6CD2552_w1023_r1_s

В България се нападат отделни съдии, рязко се увеличават посегателствата срещу независимостта на съдебната система, а реформите, които се предлагат, са насочени към това да се ограничи свободата им на сдружаване. Това са само част от заключенията на асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ (МЕДЕЛ).

Във вторник организацията разпространи свое становище „против атаките срещу български съдии“ и изрази загриженост от случващото се в България.

Повод за тази реакция са последните събития около делото за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор, но беше освободен след като излежа близо 11 години и 9 месеца. Съдебното решение породи обвинения към съдийския състав от страна на политици и прокурори, а самият Полфрийман беше задържан в центъра в Бусманци и остава лишен от свобода въпреки решението на съда.

„Свободата на словото (…) не покрива публичните обвинения, отправени от политици и държавни служители срещу съдиите от Софийския апелативен съд, в които се намеква, че те са действали с цели, които не са свързани с правосъдието при вземането на решение за условното освобождаване на австралийски гражданин и тяхното многократно злепоставяне в медиите и на политически митинги“, пише в становището на МЕДЕЛ, която обединява 25 организации на магистрати от общо 16 държави.

Авторите посочват, че тези действия рискуват да нанесат „сериозни вреди на легитимността на съдебните институции чрез неприемливо използване на обострената обществена реакция по отношение на наказателно дело“.

Асоциацията потвърждава „пълната си подкрепа и солидарност с всички сплашени съдии и със Съюза на съдиите в България“.

От МЕДЕЛ се позовават на няколко документа за мястото на съдебната система и нейната връзка с другите власти в съвременната демокрация. Според становище № 18 (2015) на Консултативния съвет на европейските съдии „изпълнителната и законодателната власт са длъжни да осигуряват цялата необходима и адекватна защита в случаите, когато функциите на съдилищата са застрашени заради нападения или заплахи, насочени към членове на съдебната власт“.

Източник: Свободна европа

 

Comments

comments