Европейската комисия към България: Банки и търговци без право да вадят автоматично изпълнителен лист срещу свои клиенти

изтеглен файл

Еврокомисията настоятелно прикани България да преразгледа правилата за това как търговците и доставчици на финансови услуги, включително  и банките, събират вземания от потребителите. У нас заповедите за изпълнение се издават без проверки от съдилищата и потребителите могат да ги оспорват само при много строги условия.

Европейската комисия отправи предупреждение към България и определи тази практиката като нежелателна, съобщи БНТ. Комисията настоява това да става само след съдебна санкция. В противен случай България я грозят глоби.

Въпросът е пряко свързан с работата на така наречените колекторски фирми. Ако държавата е възложила със закон принудителното изпълнение на съдебните изпълнители, то бизнесът на колекторските  фирми се състои в събиране на чужди вземания или в изкупуването им (най-често на доставчици на услуги), които после събират за своя сметка от длъжниците. По закон, те не могат да образуват изпълнителни дела и да ползват способите на принудителното изпълнение. В техните правомощия основно е  воденето на преговори за извънсъдебно споразумение.

За какво да внимавате, ако ви потърсят от колекторска фирма?

images

Направете справка за фирмата и за лицето, което я представлява

Изяснете си кой е кредиторът – дали колекторът събира чуждо вземане, или пък е изкупил такова. Това е важно, за да знаете с кого преговаряте.

Уточнете размера на задължението, включително – каква част е главницата, колко са лихвите и разноските.

Поискайте документи, които да доказват всичко това.

За по-голяма сигурност – направете консултация с адвокат, особено ако става дума за повече пари или по ваша преценка претенцията е неоснователна.

Comments

comments