Евродепутатите изразяват загриженост във връзка с атаките срещу медии в Полша, Унгария и Словения

Свободните и независими медии са от жизненоважно значение за демократичните общества, заявиха евродепутатите, призовавайки Комисията и Съвета да ги защитават активно.

В дебата в сряда с комисар Йоурова и португалския държавен секретар Закариаш, повечето евродепутатите подчертаха значението на свободните медии за демокрацията и демократичните общества и настояха за гарантиране на тяхната независимост от политическа намеса. Те призоваха Комисията да положи повече усилия за защита на журналистите в Европа и да спре безнаказаността на правителствата, а Съветът да приключи процедурите по член 7 по отношение на Унгария и Полша. Някои заявиха също, че механизмът за условност, свързан с върховенството на закона, следва да бъде задействан.

Няколко евродепутати отхвърлиха дебата като политически пристрастен и неразполагащ с достатъчно информация относно положението в съответните държави членки, като заявиха, че някои от тях демонстрират нетолерантност към възгледи, различни от техните.

Можете да гледате отново дебата тук.

Контекст

Дебатът беше организиран вследствие на опасенията, изразени след изтеглянето от ефира на „Klubradio“ в Унгария, предложението за нов данък върху приходите за медийна реклама в Полша и появилите се съобщения за политическа намеса в словенските медии.

През ноември 2020 г. Парламентът прие резолюция относно укрепването на свободата на медиите: защитата на журналистите в Европа, словото на омразата, дезинформацията и ролята на платформите.

Comments

comments