Ето защо е полезно да четем преди лягане

chetene-glavna-500x281

Всички имаме проблем с обвързването. Преглеждаме, прелистваме, браузваме, но рядко четем.

Погледът ни прескача от публикация във Facebook на чат прозорец, от непрочетен имейл на GIF анимация на танцуваща котка. Хвърляме едно око на ключовите думи, но рядко осмисляме това, което виждаме. И това едва ли е случайно – средното време, което хората прекарват в една онлайн страница, е 15 секунди.

През 2014 г. Pew Research Center разкрива, че ¼ от възрастните американци не са прочели нито една книга през изминалата година.

А това наистина е жалко, тъй като онези, които четат редовно, имат по-добра памет и по-добро психично състояние във всички етапи от живота. Освен това те говорят по-добре пред публика, добри мислители са и като цяло са по-качествени хора.

Отварянето на книга преди лягане може да ви помогне и в битката с безсънието. Изследване, проведено от Университета на Съсекс през 2009 г. показва, че само 6 минути, прекарани с някоя книга, намалява стреса с 68 процента. Това занимание е по-отпускащо дори от слушането на музика или пиенето на чай. По този начин съзнанието ни се прочиства, а тялото ни се подготвя за сън.

Според психолога д-р Дейвид Люис това се дължи на факта, че книгата е „нещо много повече от средство за разсейване. То възбужда въображението ни“, кара ни да „влезем в едно различно състояние на съзнателност.“

Няма значение дали обичате творбите на Джеймс Патерсън или Джеймс Джойс, дали си падате по фантастика или история. Достатъчно е просто да вниквате в това, което четете. Защото когато съзнанието се ангажира от свят, конструиран от думи, напрежението се изпарява, тялото се успокоява и пътят към съня става с една идея по-лесен.

Източник: Мениджър Нюз

Comments

comments