Ето в какво жените са по-добри от мъжете зад волана

960-540-gggg

Изследване, проведено от Института по транспортна икономика в Осло, откри, че жените се разсейват далеч по-малко от мъжете, когато са зад волана. Те не отвличат вниманието си от пътя, за да отговорят на телефонно повикване или за да сменят радиостанцията.

За да достигнат до това заключение, норвежките учени анализират шофьорските навици на 1500 души и констатират, че отвличането на вниманието зависи както от пола на водачите, така и от типа личност.

Младите водачи и невротиците са общо взето най-разсеяни. Към тях можем да добавим и екстровертите, и тези, които често управляват автомобили.

Същевременно възрастните жени шофьорки, а също така и хората, които умеят да се контролират, са сред най-сигурните на пътя.

Специалистите установили, че 12% от произшествията на автомобилистите се дължат на разсейване.

Преди време проучване на Smith’s Lawyers установи приблизително същото – мъжете са тези, които се разсейват повече зад волана. То е било проведено в САЩ и е обхванал 2214 водачи на автомобили на възраст между 18 и 65 години. Крайният извод от него е, че 70% от всички тях участват в някакъв вид разсейващи действия по време на шофиране, като по-големият брой са мъже.

Смартфонът е най-големият ни враг зад волана, като 22% от мъжете са склонни да го използват по време на шофиране, а цели 74% са склонни да шофират с коленете си, за да освободят ръцете си. Нещо повече, отново 74% от мъжете са склонни да гледат видео зад волана.

Има една сфера, където двата пола са еднакво лоши зад волана и това е консумацията на горещи напитки и храна по време на път. В проучването 58,9% от мъжете и 58,2% от участниците в анкетата заявяват, че консумират напитки и храни по време на шофиране.

Изследване на National Highway Traffic Safety Administrations стига до извода, че шансовете да катастрофираш скачат с 80%, когато водачът консумира храна и напитки зад волана, като 65% от рисковите маневри на пътя са причинени от разсейване, причинено от консумацията на напитки и храна.

Comments

comments