Ето няколко съвета за трениращите в горещо време

woman_running_sun_summer.jpg.653x0_q80_crop-smart

През лятото много хора поддържат форма с непрекъснати тренировки, дори и при високи температури. Всички активно спортуващи и аматьори трябва да знаят обаче и как да охлаждат ефективно тялото си. В противен случай рисковете от прегряване са на доста високо ниво и могат да бъдат опасни за здравето. Дори и без маратони бягания в горещините е добре всеки един да бъде подготвен за високите температури. По този начин тренировката ще бъде по-ефективна и могат да се избегнат инциденти като топлинен удар.

Какво се случва с тялото Ви, когато тренирате при висока температура?

Скоро след като започнете да тренирате, мускулите Ви започват да отделят топлина, която се отвежда с кръвта, минаваща през тях. В отговор на повишената температура на кръвта, тялото Ви я насочва към кожата, за да може тя да се охлади. Така на принципа на радиатора, тялото ефективно се охлажда, благодарение на голямата площ на кожата и малките кръвоносни съдове. Това обаче намалява притокът на кръв и кислород към работещите мускули, а освен това натоварва сърцето, което трябва да работи повече, за да поддържа цялостната циркулация. Като прибавите и факта, че се губи част от водното съдържание на кръвта чрез потенето, за сърцето Ви не никак лесно да се справи, когато тренирате в топло време.

Така в резултат на включването на тези механизми за охлаждане се повишава сърдечната честота, дишането се учестява, а кръвното налягане пада. Ако навън е твърде горещо механизмите за охлаждане в даден момент се изчерпват, а телесната температура започва да се покачва. Така ако кръвното налягане спадне прекалено много, а температурата се повиши, мозъкът подава сигнал на тялото да спре работата на мускулите. В този момент Вие усещате силна умора и е почти невъзможно да продължите, защото сте на ръба на топлинен удар.

За да не стигат то тази точка на прегряване е добре да следвате няколко съвета, които могат в значителна степен да Ви помогнат, за да се справите по-добре с топлината.

Приспособете тялото и сърцето си към високата температура
Този метод е известен още като топлинна аклиматизация и включва постепенно увеличаване на времето за трениране в топла среда, при което сърдечно-съдовата система и тялото имат възможност да се приспособят към високите температури. Постепенното привикване към тренировките в горещо време е един от най-ефективните методи за адаптация на тялото и значително намалява риска от прегряване, защото сърцето започва да работи по-ефективно, а така тялото се охлажда по-добре. Започнете с 10-20 минути джогинг, колоездене или бързо ходене сутрин или следобед и всеки ден увеличавайте тренировката с няколко минути. Важно е докато тренирате да увеличите приема на вода и да пиете вода всеки път, когато сте жадни, защото така тялото ще поддържа нужния обем на кръвта и ще се охлажда по-ефективно.

Потенето е нещо добро за спортистите
Знаете ли, че спортисте се потят повече от неспортуващите хората. Това също е механизъм изграден от тялото, чрез който то се приспособява към високите температури. Ако искате да използвате това във ваша полза може да го направите чрез използване на парна баня или сауна за 20-30 мин на ден. Така тялото Ви постепенно ще започне да оптимизира терморегулационните си механизми, а Вие ще понасяте по-добре жегите.

Comments

comments