Ето кои сайтове бяха санкционирани от ЦИК за нарушения в изборния ден

768x432

 

Централна избирателна комисия санкционира няколко сайта за неправомерно публикуване на предварителни резултати от евроизборите, преди официално да е приключил изборният ден.

Санкциите са наложени  в следствие на подадени сигнали от граждани и се отъждествяват със съставяне на акт на съответните нарушители, както и незабавното премахване от интернет страницата на публикуваните данни от евровота.

Всичките онлайн издания са санкционирани с установено нарушение на чл. 205, ал. 5 от ИК, изразяващо се в огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Санкционираните онлайн издания са 6 на брой, като има такива, които са санкционирани по два пъти за едно и също нарушение.

Предоставяме официалните решения на Централна избирателна комисия за наложените санкции на онлайн изданията в страната :

Централната избирателна комисия извърши служебна проверка по подадения сигнал, при която установи, че:

– към 26 май 2019 г. на интернет страницата Pik.bg са публикувани резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.;

– към 25 май 2019 г. на интернет страницата Pik.bg е публикувана статия („Само в Пик: Горещи данни към 10.30 ч. – ГЕРБ дърпа с близо 7% пред БСП с 32,3% срещу 26.9%“).

Централната избирателна комисия извърши проверка по подадения сигнал, при която установи, че на 26 май 2019 г., в 14:00 ч. на интернет страницата 24 часа.bg са публикувани резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

На сайта Dir.bg в статия, озаглавена „Как ще премине неделният ви отдих? Най-много на Бузлуджа и в Арена Армеец“ са публикувани данни за резултатите от гласуването под формата на информация, публикувана на сайта в 11.11 ч., за „почивки“ в различни области в страната и извън нея. Предварителните резултати са публикувани под формата на предпочитания за почивка в „Арена Армеец“ – 32,3 %, „На Бузлуджа“ – 26,9 %, „На Демир баба теке“ – 15.6%, „В Македонско“ – 3.7% и други.

Централната избирателна комисия извърши проверка по подадения сигнал, при която установи, че на 26 май 2019 г., в 13:15 ч. на интернет страницата www.dnevnik.bg чрез директни препратки към Youtube и viber акаунти на онлайн изданието са публикувани резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

На сайта Blitz.bg в статия, озаглавена „Свежи данни от заведението на шеф БЛИЦ към 14.00: Бум в поръчките за Генералска гозба и Филе Елена“ са публикувани данни за резултатите от гласуването. Предварителните резултати са публикувани под формата на информация за „цената на различни ястия от петата кулинарна сводка“, а именно: „Генералска гозба“ – 30,5 %, „Филе Елена“ – 27,3 %, „Мераклийски тас кебап“ – 14.1%, „Каракачански сач“ – 7.2%, „Специалитет по аптекарски“ – 2,99%, „Патриотична разядка“ – 1,2%, „Хайдушко мезе“ – 1,1% и „Азбучно плато“ – 1.2%. В статията изрично е отбелязано, че „Очаква се посещаемостта на масовото заведение на шеф БЛИЦ към края на изборния ден да достигне около 34%“.

На сайта Epicenter.bg в статия, озаглавена „Генералските стрели с 32 км в час дръпват стремително пред червените асове с 24 км в час“ са публикувани данни за резултатите от гласуването в 16.00 ч. на 26.05.2019 г. Предварителните резултати са публикувани под формата на класация от автомобилно състезание, а именно: Генералските стрели – 32 км/ч, Червените асове – 24 км/ч, Вечните сараи – 12 км/ч, Воеводите на шосето – 7,7 км/ч, Бензиновия аптекар – 2,9 км/ч, Новите демократи – 4,9 км/ч, Азбукарите – 1,7 км/ч, Възрожденците – 1,1 км/ч.

Други онлайн издания също бяха нарушили разпоредбите на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс и бяха публикували временните резултати от допитвания до общественото мнение по повод евроизборите, но очевидно жалби не са били входирани към Централна избирателна комисия, която е органът, който установява нарушения и налага санкции.

 

 

 

 

Comments

comments