Ето кои са най-харесваните кандидати за евродепутати от избирателите в Благоевградска област

181210074824-660x371

Кои са най-харесваните кандидати за евродепутати от избирателите в Благоевградска област? Част от отговора можем да открием в резултатите от  преференциалното гласуване.

Според данните на Районната избирателна комисия в Благоевград, които обяви в следобедните часове нейният председател Мартин Бусеров, с най-голям брой преференции при кандидатите на ГЕРБ  е  водачката на листата Мария Габриел  –  5346 гласа. След нея с почти равен брой преференциални гласа са Асим Адемов и Лиляна Павлова.

Подобна е картината и при БСП. Най-голям е броят на преференциите за водачката Елена Йончева –  2 911 гласа. Следват я кандидатите с №5 и №7 в листата на социалистите  – Сергей Станишев и Деница Златева.

При ДПС,  лидерът на партията и водачът на листата Мустафа Карадайъ е получил 564 преференции. Изненадата е, че веднага след него е десетата в листата, 29-годишната Гюлфие Парушева от село Абланица, община Хаджидимово. Тя е член на централното ръководство на Младежко ДПС с ресор „Международна дейност” и Вицепрезидент на  Международната федерация на либералната младеж  IFLRY.

Според прогнозните данни на агенция „Тренд“, цитирани от Нова телевизия, победителят ГЕРБ изпраща в Европейския парламент същия брой евродепутати, както и преди пет години  – 6.

БСП, която е втора, постига успех като повишава с един мандатите си в Брюксел и вече ще има 5-ма евродепутати.

ДПС спечели три места в ЕП при предишни четири.

ВМРО също увеличава своето представителство – ще има двама евродепутати. Има индикации, че четвъртият Андрей Слабаков може да измести втория в листата на войводите  Юлиан Ангелов, заради силен преференцилен вот.

Демократична България се пребори за заветното едно място.

Най-късно в петък – 31 май, ЦИК ще обяви поименно кои 17 ще са българските представители в Европейския парламент в мандата му от 2019 до 2024 година.

Comments

comments