ЕС спира да купува ваксини от Астра Зенека и Янсен

Втората доза в Германия след Астра Зенека ще бъде с друга ваксина

Европейската комисия реши да не подновява контрактите си догодина за ваксини от компаниите AstraZeneca and Johnson & Johnson (J&J), пише днес италианският вестник „Стампа“, като се позовава на здравното министерство в страната.

“В съгласие с лидерите на много страни от ЕС Европейската комисия реши да не подновява след изтичането тази година на договорите с компаниите, които произвеждат (векторни) ваксини „, пише изданието. Според него Брюксел ще фокусира вниманието си към ваксините, които използват матрична РНК технология, като Файзер-Бионтех и Модерна.

– В Германия хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на Астра Зенека, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от АФП и БГНЕС.

Германия обяви на 30 март, че вече няма да предлага ваксината Астра Зенека с две дози на хора на възраст под 60 години поради опасения за възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Агенция ДПА съобщи, че на по-младите, които са получили първа доза Астра Зенека преди 30 март, ще им бъде предложена втора доза или на Бионтех-Файзер, или ваксината на Модерна.

„Взетото решение цели по-добро ниво на защита,“ каза баварският министър на здравеопазването Клаус Холецчек пред ДПА. Новата политика е в съответствие с препоръките, публикувани миналата седмица от германската комисия по ваксините, която също препоръча втората инжекция да се направи 12 седмици след първоначалната доза на Астра Зенека.

Според германското министерство на здравеопазването около 2,2 милиона души на възраст под 60 години са получили първа доза Астра Зенека през последните седмици.

Световната здравна организация заяви, че не може да препоръча смяната на ваксината между две дози като защита срещу ковид-19, поради недостатъчни данни, показващи ефектите от това.

– Китай е постигнал сериозен напредък в разработването на първата коронавирусна ваксина в страната, базирана на матричната технология на рибонуклеинова киселина (mRNA), която работи по начин, подобен на западните ваксини Пфайзер-Бионтех и Модерна, съобщи в. „Саут Чайна морнинг пост”.

Ваксината, наречена ARCoV, която се разработва съвместно от Abogen Biosciences, Walvax Biotechnology и Академията за военни науки на Китайската народно-освободителна армия. Както отбелязва вестникът, третата фаза от неговите клинични изпитвания ще започне през май.

„Въз основа на нашите резултати, китайската ARCoV ваксина може да бъде напълно сравнима [по ефективност] с два чужди РНК препарата“, заяви Ин Бо, ръководител на базираната в Суджоу Abogen Biosciences.

Създателите на ARCoV твърдят, че за разлика от ваксините на Пфайзер-Бионтех и Модерна, които трябва да се съхраняват замразени, препаратът им остава стабилен до една седмица при стайна температура.

– Над 4 милиона и половина случая на коронавирусна инфекция са отчетени в света през миналата седмица, което е увеличение с 11% в сравнение с предходните седем дни, а смъртността е нараснала със 7%. Тази информация е представена в седмичния епидемиологичен бюлетин на Световната здравна организация.

Увеличението на заболеваемостта е особено забележимо в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие, докато в Африка тя е намаляла с 14%, а в Европа – с 4%.

– Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви по-строги мерки за борба с коронавируса на фона на увеличаването на броя на заразените и починалите през последните дни, предаде БНР. Новите мерки влизат в сила тази вечер и ще продължат две седмици. Въвежда се полицейски час от 7 часа вечерта. Сватбите и събиранията на закрито се отлагат за след края на Рамазана. Някои училищни класове отново ще се върнат към онлайн обучение. В сила ще бъдат ограничения за пътуване между градовете, а на по-възрастните граждани се забранява да ползват обществения транспорт.

Comments

comments