ЕС подписа търговската сделка и прати документа на Борис Джонсън

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел показват подписаните от тях екземпляри на търговската сделка с Великобритания, преди да ги изпратят в Лондон за подпис и от Борис Джонсън

Търговкото споразумение за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде подписано днес дистанционно, след като вчера Европейският съвет обяви, че е приел с писмена процедура решението.

Точно в 11 ч. българско време председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен парафираха документа за търговската сделка. След това той бе изпратен към Лондон, където по-късно днес трябва да го парафира и британският премиер Борис Джонсън.

Спогодбата ще има временна сила за два месеца, след като Великобритания напусне единния пазар на 1 януари 2021 г. А Европейската комисия има срок до 28 февруари, за да завърши целия процес на ратификация, който включва и гласуване от Европейския парламент.
Британците гласуваха на референдум за Брекзит през 2016 г. с 52% „за”. Обединеното кралство официално напусна ЕС в края на януари 2020 г. и оттогава е преходен период, т.е. все още спазва правилата на ЕС, докато се разработва новият търговски режим. Брюксел и Лондон постигнаха споразумение за след Брекзит едва на 24 декември, след месеци преговори и само седмица преди края на преходния период.

Преговорите бяха напрегнати и остри, като споровете бяха по три ключови въпроса: риболовът, който е икономически маловажен, но политически значим; т.нар. равнопоставени условия, при които ЕС искаше да защити целостта на единния пазар срещу нелоялна конкуренция, като гарантира, че Великобритания не използва прекомерни държавни субсидии или не намалява своите регулаторни стандарти, като същевременно има достъп без тарифи и квоти; и управлението, което засяга начина, по който сделката ще бъде приложена.

В крайна сметка, според главния преговарящ за ЕС – Мишел Барние, споразумението предвижда свободна търговия без квоти и тарифи, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и балансиран достъп до морските ресурси.

Британският премиер Борис Джонсън снощи заяви, че Брекзит не е раздяла с ЕС, а само е разрешил въпроси, които са усложнявали отношенията между Обединеното кралство и други европейски държави в продължение на десетилетия.

„Великобритания отваря нова страница в историята си, като сключва споразумение относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия с ЕС и поддържа тесни връзки с континента – се казва в изявление от кабинета на Борис Джонсън, което той ще постави като акцент днес в обръщение към британския парламент, преди одобряването на текста на споразумението. – Сега ще отворим нова страница в историята на нашия народ, сключвайки търговски сделки със страни по света в допълнение към споразуменията, които вече сме постигнали с 63 държави, и потвърждавайки ролята на глобална Великобритания като либерална, отворена за света сила на доброто”.

Според Джонсън Великобритания, която винаги е стояла отделно в ЕС и в крайна сметка понякога е играла разрушителна роля в общността, сега ще се превърне в „приятелски съсед“ за Евросъюза, винаги готов да работи заедно с Брюксел, ако интересите им съвпадат.

Заради гласуването на споразумението британските депутати ще прекъснат коледната си ваканция днес.

Източник:segabg.com

Comments

comments