Еразъм+ ще финансира съществуващата мобилност с образователна цел между Обединеното кралство и ЕС в случай на Брекзит без споразумение

Евроарламент Страсбург

Съществуващите схеми за мобилност с образователна цел между Обединеното кралство и ЕС ще бъдат финансирани до приключването им;

14 000 студенти от страни от ЕС и 7 000 британски студенти ще бъдат обхванати от това законодателство;
Бърза процедура за приемане на законодателството преди 30 март.
Комисията по културата ще подкрепи продължаване на финансирането по всички текущи дейности по мобилност с образователна цел по Еразъм + в случай на Брекзит без споразумение.

Комисията по култура и образование обсъди с Европейската комисия предложените нови мерки за непредвидени обстоятелства по програмата Еразъм+, в случай че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.

Предложената разпоредба постановява, че всички дейности по мобилност в рамките на настоящата програма Еразъм +, започнали преди 30 март 2019 г., ще бъдат финансирани докато приключат (в рамките на максимум 12 месеца). Това включва британските студенти, стажанти, чираци и персонал, които са включени в дейностите за мобилност в страните на ЕС, както и обратното.

Представители на Европейската комисия посочиха, че това решение няма да има отражение върху бюджета, тъй като общият бюджет на програмата вече е одобрен в рамките на текущия дългосрочен бюджет.

За да може тази разпоредба да бъде приета и да влезе в сила преди 30 март 2019 г., комисията ще следва опростена процедура. Във вторник бяха внесени две изменения на предложението на Европейската комисия, които подчертават, че този нов закон ще се прилага само в случай на Брекзит без споразумение и обясняват причината, поради която не е възможно да се консултират националните правителства относно тази процедура..

Следващи стъпки

Гласуването ще се проведе по време на следващото заседание на комисията на 20 февруари, а гласуването в пленарна зала ще бъде през март. Преговорите със Съвета следва да дадат възможност за бързо споразумение и законодателният акт следва да бъде публикуван преди датата на оттеглянето на Обединеното

Comments

comments