ЕП : Смъртните случаи на журналисти трябва да бъдат щателно разследвани

ЕП

Председателят Таяни призова за международно разследване на смъртта на журналиста и писателя Джамал Хашоги при откриването на сесията в Страсбург в понеделник, 22 октомври.

„Този Парламент винаги ще бъде начело на защитата на свободата на печата и на журналистите“, заяви председателят Таяни, приканвайки за щателно, международно разследване, за да се изяснят обстоятелствата около смъртта на журналиста и писателя Джамал Хашоги. „Парламентът настоява саудитските власти да разкрият и накажат извършителите на това чудовищно престъпление“, добави той.

Парламентът почете и паметта на малтийската журналистка Дафне Галиция, която беше убита преди една година заради разследванията й.

Президентът Таяни изказа съболезнования на семействата на жертвите от наводненията от последните седмици във Франция, Испания и Италия.

Той също изрази съболезнования от името на Парламента на семействата на жертвите на нападенията над избирателни секции в Афганистан.

Промени по дневния ред

Вторник

– Заглавието на изказването на ВП/ЗП Федерка Могерини относно „Изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги“ ще се промени на „Убийството на журналиста Джамал Хашоги“.

– Изявления на Съвета и Комисията относно „Скандалът Cum Ex: финансови престъпления и пропуски в настоящата правна рамка“ ще бъдат добавени като втора точка следобед. Дебатът ще приключи с внасянето на резолюция, която ще се гласува през ноември или декември.

– Изявления на Съвета и Комисията относно „Необходимостта от всеобхватен механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“ ще бъдат добавени като точка 5 следобед. Дебатът ще приключи с резолюция, която ще бъде гласувана през ноември.

Четвъртък

В следобедната програма, въпросът с искане за устен отговор относно „Справедлив пазар за индустрията,“ ще бъде заменен с изявление от Комисията със същото заглавие по същото време.

Искания от парламентарните комисиите за започване на преговори със Съвета на ЕС и Комисията

Решенията на няколко комисии за започване на междуинституционални преговори (Правило 69с) се публикуват на уебсайта на пленарната сесия.

Ако до 24.00 ч. централно европейско време във вторник не бъде получено искане за гласуване в пленарна зала на дадено решение, съответната комисия може да започне преговори.

Comments

comments