Емил Кошлуков е избран за временно изпълняващ директор на БНТ

768x432

Съветът за електронни медии прие оставката на Константин Каменаров като генерален директор на БНТ, съобщават от „24 часа“.

Заявлението за напускане е било депозирано в деловодството на СЕМ в 9.30 часа днес.

За временно изпълняващ директор на БНТ е избран програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков.

СЕМ прие и оставката на Валери Запрянов, който е член на Управителния съвет на БНТ. Тя е била подадена едновременно с тази на Каменаров.

Припомняме, вчера стана ясно, че днес СЕМ ще реши кога да прекрати правомощията на Каменаров.

По-рано тази седмица той беше признат за виновен по обвинението, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта.

По тази причина Каменаров е длъжен да напусне поста на генерален директор на БНТ, защото по закон членовете на управата на националната телевизия не могат да бъдат осъждани, без значение дали става въпрос за ефективно или условно наказание.

Той беше хванат да шофира пиян късно вечерта през юни 2016 г. В края на 2017 г. Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба, както и отнемане на шофьорската му книжка за година и половина.

По-рано днес пък стана ясно, че Гергана Паси се оттегля от Обществения съвет на БНТ. Във Фейсбук тя поздрави Каменаров и целия екип на БНТ за успешните проекти, „които макар и да потъваха в общия шумов политически фон, промениха и модернизираха визията на обществената телевизия“.

Емил Кошлуков започна политическата си кариера от СДС като негов делегат на Националната кръгла маса. Сътрудник е на президента Жельо Желев. Депутат е в 39-то Народно събрание от листата на НДСВ. През 2004 година, преди изтичането на мандата на НС, основава своя партия – Новото време.

Преди кариерата си в TV7, където има собствено предаване „Факторът Кошлуков“ води предаването „Таралеж“ по телевизия Евроком. Член е на управителния съвет на „Ноу фрейм медия“ – компанията собственик на TV7 и за кратко през 2014 става изпълнителен директор на TV7 и News7.

След фалита на TV7 „Факторът Кошлуков“ се излъчва известно време по Канал 3 (септември 2015 – април 2016).

В края на 2017 година Емил Кошлуков оглави дирекция „Програма БНТ1“ на обществената медия. Това стана, след като Кошлуков се яви на конкурса за директор, спечелен от Каменаров. При подаването на документите за конкурса стана ясно, че Емил Кошлуков е бил програмен директор на телевизия „Алфа“ на партия „Атака“ в периода 2016 – 2017 година.

Малко след като пое поста програмен директор в БНТ, Емил Кошлуков стана и водещ в предаването „Още от деня“ по първа програма, което предизвика и въпроси доколко заемането на двете длъжности не са в професионален конфликт. От друга страна като водещ Кошлуков предизвика и скандал с неприличен жест – комбинация от три пръста – който показа в национален ефир срещу свой гост Борислав Сандов от „Зелените“. Заради действието му, довело до протест и искане на оставката му, Кошлуков се видя принуден да се извини публично, оправдавайки се, че е бил провокиран.

Comments

comments