Елизабет II: Хари и Меган да възстановят 2,4 млн. британски лири за ремонта на резиденцията им

изтеглен файл

Принц Хари и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите „кралски височества“, обяви Бъкингамският дворец, цитиран от БТА.

 „Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството“, заявява кралица Елизабет Втора в изявление.

Хари и Меган обаче повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сумата от 2,4 млн. бр. лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им.

Херцогът и херцогинята на Съсекс заявиха, че смятат да върнат 2,4 млн. паунда, похарчени от британския бюджет за ремонта на имението „Фрогмор Котидж“ в Уиндзор. Това обаче ще остане семейният им дом във Великобритания.

„Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот“, заявява кралицата. Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган е станала част от семейството.

Освен това принц Хари и Меган вече не могат да бъдат официални представители на кралицата.

„След месеци разговори и дискусии от последните дни, аз се радвам, че ние заедно намерихме конструктивния и осигуряващ подкрепа подход към следващите стъпки на моя внук и семейството му. Хари, Меган и Арчи винаги ще си останат любими членове на моето семейство. Цялото ми семейство се надява, че днешното споразумение ще им позволи да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот“, се казва в изявлението на Елизабет Втора.

В него е посочено, че Хари и Меган разбират, че ще им се наложи да се откажат от изпълнението на кралските си задължения. С благословията на кралицата херцогът и херцогинята на Съсекс ще продължат да поддържат своите частни благотворителни инициативи и връзки, отбелязва текстът от Бъкингамския дворец.

Comments

comments