Електронните магазини ще са без хартиени бележки

Man shopping online

Министерството на финансите публикува на сайта си новите проектропромени в наредбата за касовите апарати

 Онлайн търговците ще могат да издават електронни касови бележки, които ще се изпращат на мейл на клиента, без да се издават хартиени. Това предвижда поредната порция промени в Наредба Н-18на Министерството на финансите (позната още като наредбата за касовите апарати), публикувани на сайта на ведомството.

В проекта е разписан и новият срок, в който ползващите софтуер за управление на продажбите трябва да отговорят на изискванията на нормативната уредба. Той се удължава до 1 октомври, като след тази дата
софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект. „Въвеждането на нов срок е с важно обществено значение, доколкото са налице обективни обстоятелства, възпрепятстващи изпълнението на нормативните изисквания от тези лица в първоначално предвидения срок“, се посочва в мотивите към проекта. Срокът за обществено обсъждане е скъсен на 14 дни.

Останалите промени в текстовете са по-скоро технически. Една част от тях уреждат изискванията към сложните системи за продажби като тези в търговските вериги (ЕСФП), а друга указва какво се случва, ако паспортът на фискално устройство е повреден или загубен.
Включени са и текстове, според които, ако касовият апарат по техническа причина спре да подава данни към НАП, касовите бележки могат да се издават от кочани. В този случай при възстановяване на работата на фискалното устройство оборотът от кочаните се предава чрез издаване на общ сумарен фискален бон.
Междувременно от НАП съобщиха, че продължават да се срещат с представители на различни бизнес организации, на които се обсъждат дискусионните моменти по прилагане на наредбата. Тя беше променена през есента на миналата година с идея да се противодейства на сивата икономика. Бизнесът обаче сигнализира, че част от текстовете са писани с идея да се предотвратят измамите в сектор хотели и ресторанти, без да се вземат предвид спецификите на компаниите от други сектори и браншове, както и на ползващите ERP системи.
Източник: Капитал

Comments

comments