Експертите за първия ден болнични, който да не се плаща

660_05b9d66513538944b5542a70c4d62ae0

Припомняме, че предложението на дeпyтaтитe нa ГEPБ и „Oбeдинeни пaтpиoти“ е пъpвият дeн oт бoлничния да не ce плaщa, Πoпpaвĸaтa бе oбявена като нaмepeние, което все oщe нe e глacyвaно.

Oт изĸaзвaнe нa пpeдceдaтeля нa HФCБ Baлepи Cимeoнoв стана ясно, чe втopият и тpeтият дeн oт бoлничния щe бъдaт изплaщaни ĸaĸтo дoceгa – oт paбoтoдaтeля и в 70% oт днeвнoтo възнaгpaждeниe. Πpoмянaтa щe влeзe в cилa oт 1 янyapи 2020 година, aĸo бъдe oдoбpeнa oт Hapoднoтo cъбpaниe. Идeятa e практически реализирана  в 16 cтpaни oт Eвpoпeйcĸия cъюз. Дните  вapиpaт мeждy eдин в Лaтвия до ceдeм – във Beлиĸoбpитaния.

Експертите:

Хасан Адемов по БТВ: Предложението да не се плаща първия ден от болничния е направено по нелегитимен начин. Хасан Адемов е депутат от ДПС, председател на комисията по социална политика в Народното събрание, бивш социален министър. Той припомни още, че темата се обсъжда от 2010 година, когато работодателите я предлагат, като антикризисна мярка, но тази мярка обаче няма да реши проблемите, защото „това е осигурително пращане. Солидарно плащат работници и работодатели. Ако не се плаща първия ден, какво пречи на личните лекари да издават болнични по 4-5 дни?“, пита Адемов. Той припомни, че лекарите имат право да издават до 14 дни и подчерта, че  проблемът е в контрола. „Не мисля, че неплащането на един ден ще има някакъв финансов ефект. Сега с тази идея се създава благоприятна среда за издаване на фалшиви болнични. Липсата не ефективен контрол не може да се прехвърли като отговорност на работници и служители. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки работник. Този, който е решил да се възползва от фалшив болничен, ще продължи да го прави“, убеден е Хасан Адемов.

Иван Нейков, бивш социален министър, по БНТ.

Не може да се изтъргува по-високи пенсии срещу по-малко болнични. Проблемът е, че не искаме да бръкнем в раната, фалшиви болнични има, големият проблем е не, че плащат болничните, а че работникът го няма. Взимаме едно решение без да се прави един задълбочен анализ. Повечето нарушения са за общи заболявания, а не майчински или някакво друго. Има един вариант – щом са за 3 дни, на третия ден да си на контролен преглед и като бъде минат той – да се активират болничните листове“, каза Нейков.

Христина Вучева по БНТ: Борисов да спре „глупавото решение“ с неплащането на първия болничен ден. Според бившият финансов министър,  това е глупаво решение и се надява Бойко Борисов да се намеси и да спре тази история. „Осигурителят трябва да си плаща, а не да притискат работодателите. Когато някой иска да лъже, няма как да бъде спрян. Безумие е да плаща НЗОК„, каза още тя.

У нас, cтaтиcтиĸaтa сочи, че в периода  2012 и 2018 г. бpoят нa бoлничнитe лиcтoвe ce e yдвoил.

Защо в България има толкова много фалшиви болнични?, попита преди време Емилия Милчева в коментар по „Дойче веле“ и поясни:

„Има две категории хора, които злоупотребяват с болничните. В едната влизат предимно държавни и общински служители, тоест – чиновници, които гледат да се измъкнат по празници поне за седмица. За тях болничните са удобен начин да изкарат почивка, без да пипат гарантираната си отпуска. И тъй като администрацията е претъпкана от “калинки” и “чантаджии”, отсъствието на част от тях не променя и бездруго ниското качество на публичните услуги.

Във втората категория попадат хората, за които болничните са начин да се трудят на втора работа – защото парите от първата не стигат. Всички те са част от армията на “работещите бедни”, но не тях ожали Борисов, а работодателите, за които “тази ситуация е бич”. Вместо да изясни дали тези хора са осигурявани на минимална работна заплата и дали получават нещо отгоре, което не е регламентирано. Защото рядко някой на минимална заплата ще шикалкави с фалшиви болнични, за да мързелува. Работодателите плащат 70% от възнаграждението за първите три дни, държавата – 80% или 90%, в зависимост от това дали болничните са за общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

Повечето от тези болнични листове се издават от болниците – частни, държавни, общински, като лечебните заведения също имат голяма изгода. От тези мними болни те получават пари по клиничните пътеки. Така парите на данъкоплатците се източват от две места – от НЗОК, която финансира болниците, и от НОИ, откъдето се изплащат болничните.

Една класификация на издадените болнични листове би помогнала за изясняване на картината. Но липсва политическа воля, която да наложи контрол и по-сериозен механизъм за проверки както на хората с болнични, така и на порочните практики в болниците“ се казва в коментара.

Comments

comments