Експерти представиха в ЮЗУ „Неофит Рилски“ рисковете за децата в интернет

???????????????????????????????

В Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе лекция-дискусия на тема „Децата онлайн – рискове и опасности“. Лектори на срещата бяха г-н Георги Апостолов – координатор на Националния център за безопасен интернет, г-н Деян Благоев и г-жа Веселина Таскова – специалисти по онлайн защита на деца, г-жа Радиона Никова – представител на Държавната агенция за закрила на детето и д-р Ирина Китова – преподавател във Факултета по изкуствата. Те представиха пред препълнена зала от студенти, ученици, преподаватели, учители и родители последните тенденции в онлайн опасностите. Сред гостите бяха и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград г-жа Христина Шопова, началникът на отдел „Образование“ в Община Благоевград г-жа Симона Митова, както и директори на общински училища.

Срещата бе открита от декана на Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Стоян Везенков, който подчерта, че това е началото на много срещи и обучения, които да повишат обществената осведоменост по темите свързани с опасностите онлайн.

Координаторът на Националния център за безопасен интернет г-н Георги Апостолов отбеляза, че центърът съществува от 12 години и е член на европейската мрежа от 30 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 45 държави. Центърът, чиято цел е защита на децата в интернет, работи в сътрудничество с отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП – МВР и Интерпол.

Г-н Апостолов представи пред аудиторията рисковете за децата в интернет. Според статистиката 50% от децата в България са в интернет преди да навършат 7 години. Експертът подчерта, че първият риск за едно дете са неговите родители, които публикуват снимки и видео на децата си в интернет. Според него често децата и родителите не осъзнават риска от това, че качвайки снимки с неподходящо съдържание, децата могат да станат жертва на тормоз или интерес от страна на недоброжелателни хора (педофили). Втората опасност според г-н Апостолов са „умните“ играчки, той посъветва родителите да бъдат внимателни със смарт часовниците и говорещите играчки. Сред опасностите за децата в интернет са и онлайн порнографията, онлайн педофилията, съдържанието с насилие, секстингът и онлайн тормозът.

„Онлайн тормозът е най-разпространен сред децата. Около 25% от децата казват, че са били подложени през последните 12 месеца на един или друг тормоз. Около 18-19% от децата признават, че са тормозили свои връстници“, каза г-н Апостолов.

Лекторът засегна и темата за пристрастяването към интернет, което изглежда като очевидно и често срещано явление сред децата и тийнейджърите, тъй като те прекарват все повече време онлайн и ползват все повече устройства за тази цел. Това твърдение обаче не е съвсем вярно. Според г-н Георги Апостолов „Компютърната зависимост“ е по-скоро мит, отколкото реална опасност за подрастващите.

Специалистът по онлайн защита на деца г-н Деян Благоев даде практически съвети за това как родителите да посрещнат предизвикателствата на интернет. Той отбеляза, че е изключително важно родителят да знае какво прави детето му в интернет, с кого и как общува. За тази цел е необходимо родителят да изгради по-голяма близост и доверие с детето си и във виртуалния свят. Г-н Благоев представи пред аудиторията и няколко от  програмите за родителски контрол, които са средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет. Едно от приложенията, което родителите могат да използват е „ProtectYourKid”. То позволяват на родителите не само да са наясно какво правят децата им в интернет, но и дават възможност да се разговаря за рисковете и опасностите, с които детето може да се сблъска в Мрежата. През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето.

По време на срещата д-р Ирина Китова от Факултета по изкуствата представи пред аудиторията видеоклипове и плакати създадени за благотворителната студентска кампания „Децата в дигиталния свят“, реализирана съвместно от Държавната агенция за закрила на детето и катедра  „Телевизионно, театрална и киноизкуство“. Експертът от Държавната агенция за закрила на детето г-жа Радиона Никова връчи сертификати на студентите, участвали в кампанията.

???????????????????????????????

 

Comments

comments