Екипът с „черната кутия“ на падналия МиГ-29 заминава за Русия

Очаква се днес за Русия да замине екипът, който трябва да представи за разчитане „черната кутия“ на падналия преди три месеца в Черно море МиГ-29.

Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов. А забавянето бе обяснено с подготовката на документи. Беше предпочетено това да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск.

Припомняме, че на 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учението „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на две седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Дни след това Министерството на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чието заключение пише, че най-вероятната причина за катастрофата е „загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море“. Веднага след оповестяването на изводите, съпругата на пилота Димитрина Попова реагира с думите: „Много информация имам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна“. Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че „не става въпрос за пилотска грешка“. Адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в начален етап, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.

Източник:БГНЕС

Comments

comments