ЕК прие насоки за преговори с Обединеното кралство

Pixabay.com

Европейската комисия прие насоки за бъдещите преговори с Обединеното кралство.

Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, е ясно, че то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна членка, заяви Мишел Барние и допълни:

“Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Правилата за произход и митническите формалности ще се прилагат между Обединеното кралство и ЕС. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата“, каза Барние.

Главният преговарящ заяви, че новото търговско споразумение с Обединеното кралство трябва да има за цел създаване на зона за свободна търговия без тарифи или такси, но в същото време доставчиците на финансови услуги във Великобритания вече няма да имат досегашните паспортни права в рамките на ЕС, а британските стоки, влизащи в съюза, ще бъдат обект на регулаторни проверки.

Той добави, че сделката с Обединеното кралство ще трябва да предотврати дългосрочно „нелоялно конкурентно предимство“, както и да включва споразумение относно достъпа до морските води и политиката в областта на рибарството. Барние посочи, че сделката трябва да включва и механизъм за решаване на спорове, където Европейският съд трябва да играе ефективна роля.

Мишел Барние отбеляза, че единният блок се надява да започне преговорите с Обединеното кралство за двустранните отношения след Брекзит преди края на месеца и подчерта, че трябва да се водят преговори паралелно по „десетина или повече“ въпроси с фокус върху тези, които биха били най-засегнати при сценарий на Брекзит без сделка в края на годината.

Според него двете страни трябва да използват „възможно най-добре“ от времето до 31-ви декември, за да постигнат споразумение за търговия, както и да договорят други въпроси като борбата срещу тероризма, защитата на данните и външната политика.

Главният европейски преговарящ също така заяви, че всяка една сделка с Великобритания трябва да включва „здрава рамка“, за да се гарантира, че двете страни я прилагат, както и механизми, които да позволят на едната страна да реагира „бързо и ефективно“ в случай, че другата страна не спазва своите ангажименти.
Той уточни, че насоките за бъдещите отношения, както и проектът за политическа декларация ще бъдат представени утре в Европейския парламент.

Барние изрази надежда, че Европейският съвет ще ги одобри на 25 февруари и тогава ще могат да започнат преговорите, които по принцип, трябва да приключат до края на годината.

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments