ЕК одобри покупката на „Виваком“ от „Юнайтед груп“

Европейската комисия одобри придобиването на българската компания „Виваком“ от доставчика на кабелни услуги „Юнайтед груп“. Това се казва в съобщение на Еврокомисията.

Телекомуникационната и медийна компания „Юнайтед груп“ обяви на 7 ноември, че е готова да купи „Виваком“, който е един от трите основни телекомуникационни оператори в България. Сумата на сделката не се разкрива. По-рано „Файненшъл таймс“, позовавайки се на източници близки до преговорите, написа, че става дума за около 1,2 милиарда евро.

Преди приватизацията си през 2004 г. БТК, който по-късно беше прекръстен на „Виваком“, беше най-голямата телекомуникационна компания в България за фиксирани телефонни линии. В момента освен фиксирани, тя предоставя мобилни далекосъобщителни услуги, широколентов интернет и телевизионни услуги.

В изявлението на ЕК се подчертава, че сделката за придобиването ще има ограничено влияние върху българския пазар и няма да наруши конкуренцията: „Ето защо Комисията стигна до заключението, че предложената транзакция не е притеснителна от гледна точка на конкуренцията“.

„Юнайтед груп“ е собственост на холандската BC Partners. Сделката е поредната стъпка на собствениците на „Юнайтед груп“ за разширяване на бизнеса им чрез придобиването на активи, след като през май 2019 г. купиха хърватската компания „Теле 2“ за 220 милиона евро.

Продажбата на „Виваком“ беше обявена през юли 2019 г. От 2004 г. компанията смени на шест пъти своята собственост. В момента тя се продава от българския бизнесмен Спас Русев, който пое контрола над нея през 2015 г. на търг, след неплащането на дълг. /БГНЕС

Comments

comments