Едно е ясно: Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия, отпадна от състезанието за поста

c22bdc101b3eaa7688f4b00c2f8f1606_XL (1)

От снощи е ясно – в кулоарите на срещата на върха на Г20 в Осака европейските партньори се споразумяха, че Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на еврокомисията, отпада от състезанието за поста на Жан-Клод Юнкер.

Утре предстои поредна среща на върха на ЕС, от която се очаква яснота за разпределението на ръководните постове след изборите в края на май. Времето притиска европейските лидери, защото във вторник предстои конституирането на новия Европейски парламент. Или иначе казано – покерът продължава, предава БНР.

За всички е ясно, че споразумението за лидерските постове минава през съгласие между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Какъв може да е компромисът?

Сузане Бауман от Европейския съвет за външна политика в Берлин, коментира за БНР:  „Наистина ми е трудно да предвидя. На практика Макрон е причината за края на голямата коалиция между ЕНП и ПЕС. Така че номинацията на следващия председател на ЕК зависи до голяма степен от него“.

Обяснението на немсикя политолог Николай фон Ондарца:  „Всички са се затворили в своите първоначални позиции и в момента всъщност текат три успоредни боричкания, което усложнява нещата. От една страна е надпреварата между партиите. От друга – спорът за влияние между парламента и Европейския съвет. И от трета – борбата за влияние между отделните страни-членки. Тези паралелни борби правят толкова труден компромиса между Макрон и Меркел.“

Източник: БНР

Comments

comments