Една година от тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Делото все още не може да влезе в съда

522420

При катастрофата загинаха 20 души

Днес се навършва една година от трагедията в Своге, при която 20 души загубиха живота си, а 8 бяха ранени. При инцидента миналата година, автобусът се движи от манастир Седемте престола към София. При опит да вземе завоя, водачът се удря в два автомобила, излиза от пътя и пада в пропастта.

От прокуратурата доказаха с експертиза, че асфалтът не отговаря на изискванията и стандартите. Близки на жертвите почетоха паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента. Роднини на загиналите споделиха, че все още не са получили обезщетенията си.

Разследването за трагичния случай е към финала си. Делото за автобусната катастрофа край Своге обаче все още не може да влезе в съда. Забавянето е заради издирването на петима роднини на загиналите, които от месеци не могат да бъдат открити. „Ние не можем да ги запознаем с правата им на пострадал, а това е задължение по закон. Към момента сме постановили издирвателни мероприятия – преминат ли границата, ние да бъдем уведомени”, каза Наталия Николова, окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура.

150 тома, 230 свидели, 50 експертизи. От пробите на износващия асфалт става ясно, че той не отговаря на изискванията. Установена е и фалшификация – в пробите на асфалта при ремонта на отсечката преди три години. „Протоколите от лабораторни изследвания са неистински – не са подписани от служители на лабораторията. За съжаление, въпреки няколкото графилогични експертизи, които направихме – не можахме да установим, кой точно е положил тези подписи”, допълни прокурор Николова. Лабораторията, която изпитва асфалтовата смес, е собственост на фирмата изпълнител на ремонта – „Трейс Груп Холд”. Оттам отказаха коментар.

За причиняване на смърт по непредпазливост на 20 души и на средни телесни повреди на 8, на съд ще бъдат предадени шестима – сред тях директор на фирмата изпълнител на пътя, началника на асфалтовата база, директор в Агенция „Пътна инфраструктура”, както и шофьорът на автобуса Григор Григоров, който е превишил скоростта с 13 км. „Ако се е движел с 40 км в час, експертите са сигурни, че при тези условия – ПТП е нямало да настъпи. Но ако асфалтът е изпълнен по рецепта и движение при 53 километра в час – е нямало да има ПТП”, допълват от държавното обвинение.

Заради катастрофата с поста си се разделиха регионалният министър Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Източник: Би Ти Ви

Comments

comments