Дълго чакани и много различни: олимпийските игри започват

Някои от състезанията на летните олимпийски игри в Токио вече започнаха, но официално най-голямото спортно събитие в света ще бъде открито днес. Началото ще бъде поставено с церемония, която започва в 14.00 часа българско време и ще бъде излъчвана по БНТ и „Евроспорт“.

Игрите бяха отложени с една година заради пандемията. Въпреки притесненията на японците Токио 2020 се провежда, но при много строги мерки, свързани с коронавируса.

Заради тях по трибуните няма да има зрители, а движението на спортистите и официалните лица е силно ограничено. Много по-обрана ще е и самата церемония по откриването. Около нея имаше допълнително напрежение, свързано с раздялата на ключови фигури заради изказвания от преди десетилетия.

Игрите в Токио включват четири нови спорта, а в програмата се завръщат харесваните от японците бейзбол и софтбол.

Президентът на МОК Томас Бах очаква исторически игри. „Видяхме как спортистите показаха постоянство и се приспособяваха в продължение на повече от година. Това предизвикателство беше еднакво за всички тях. Ще видим големи спортни постижения и както на всички олимпийски игри, ще се родят нови звезди и ще се създадат нови легенди“, заяви германецът преди дни.

Мнозина определиха събитието като лъч на надеждата, че човечеството има силите да се справи с всички предизвикателства. Сигурното е, че игрите ще са паметни заради обстановката, в която се провеждат.

Българските спортисти

България ще участва с 42-ама спортисти в 14 спорта. Знаменосци ще са опитната състезателка в спортната стрелба Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов. За пети път на олимпийски игри ще участва голямата звезда на българската атлетика Ивет Лалова.

Comments

comments