/АУДИО/ Д-р Мончева, РЗИ: Двустранна вирусна бронхопневмония, развила се мълниеносно, е причина за смъртта на 5-годишното момченце

5-годишното детенце, починало вчера сутринта в Благоевград, е било с двустранна вирусна бронхопневмония, мълниеносно протичаща, това е най-вероятната причина, довела до страшната трагедия, това обясни д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Благоевград. „Тези случаи ги наблюдаваме по време на грип, така че не е нещо ново. За съжаление много неприятно, но тези заболявания ги има“, допълни д-р Мончева.

Припомняме, че 5-годишното момченце почина вчера сутринта в реанимацията на благоевградската болница, а трагичната му смърт потресе не само областта, а цялата страна.

По повод разрастващата се грипна епидемия, д-р Мончева обясни също:  „Най – важното при най-малкия симптом хората да се обърнат към общопрактикуващите лекари и специалистите. Не трябва да има самолечение. Изключително важно е в първите часове да се вземат антивирусните препарати, те са много важни за изхода на самото лечение. Антибиотиците остават на задна линия, ако има вторична бактериална инфекция, тогава се започва с антибиотик.“

Тя подчерта още веднъж, че самолечение е недопустимо и е изключително важно да търсим лекарска намеса. „Грипът не е за подценяване, получават се големи усложнения.“, завършва д-р Мончева.

Comments

comments